Sarbatorile lunii decembrie aduc bucurie, dar deseori aduc si simptomele unei depresii din pricina stresului asociat lor. Nu ati auzit de „depresia de Sarbatori?”. Ea exista si ne afecteaza pe multi dintre noi in masura mai mare sau mai mica.
Depresia de sarbatori are doua cauze. Un motiv este acela ca te sufoca prea multe, mult prea multe lucruri de facut si nu poti face fata in acelasi timp si serviciului, si familiei, si cumparaturilor, si pregatirilor culinare, si pregatirilor unei deplasari dar si indatoririlor casnice obisnuite. Pe de alta parte, un alt motiv de depresie este dat de singuratate. Esti departe de cei dragi sau nu ai un partener iar sentimentele acestea ti se par de nesuportat in specialin perioada Craciunului si Revelionului.
Indiferent de motiv, daca simti o stare generala de neliniste, tristete, apasare, care evident ca te face sa NU iti fie bine, inseamna ca nu iti prieste aceasta perioada a anului.
Daca te recunosti intr-una din situatiile de mai sus, sfaturile urmatoare te ajuta substantial sa o scoti la capat:
1. Intai de toate, recunoaste ca pe tine sarbatorile de iarna te streseaza. Daca negi acest aspect, depresia te va prinde pe picior gresit si se va instala in tine cu drepturi depline. Nu este cazul sa te simti vinovat ca nu te bucuri din plin de agitatia nesfarsita a pregatirilor si sarbatorilor de iarna. Pe unii oameni, pur si simplu acest moment al anului ii arunca dincolo de limita lor de toleranta la stres, iar tu poate faci parte dintre acestia. Nu e nicio problema, dar trebuie sa recunosti si sa accepti. Constientizarea este foarte importanta.
2. Identifica ce anume te streseaza cel mai mult de Sarbatori. Cu siguranta exista un acel ceva care e mai enervant decat restul elementelor specifice. Sa fie faptul ca trebuie sa cheltuiesti mai mult? Sau ca nu suporti cumparaturile si agitatia? Sau ca treburile domestice sunt, brusc, si mai multe decat inainte? Oricare ar fi motivul, constientizeaza-l. Astfel te vei simti mai bine pentru ca macar vei face pasi concreti spre a evita atat cat poti motivul de nervi.
3. Gandeste pozitiv. Te-ai saturat de acest cliseu de care tot auzi? El functioneaza, sa stii, si inca cu rezultate foarte bune pentru oamenii care reusesc ca, in ciuda greutatilor emotionale sau financiare, sa ramana, orice ar fi, concentrati pe aspectele pozitive din viata lor. Sa nu te simti rau ca nu ai decat 50 de lei in buzunar. Simte-te bine ca ai suficient cat sa iti platesti biletul la un film si sa iti iei o briosa sau o saorma dupa aceea.
4. Ramai aproape si pastreaza contactul cu prietenii tai, cu vecinii, cu colegii de munca; cu oamenii in general. Discuta cu cine doresti tu, cu onestitate, despre cum te simti tu de Sarbatori. Sunt sanse mari sa descoperi ca si altii, la fel ca si tine, trec prin aceleasi trairi, deci nu te vei mai simti diferit si vinovat ca nu te bucuri de „cel mai minunat moment din an” asa cum romantic si uneori nerealist este numit Craciunul in cantece de sezon.
5. Fa activitati care iti fac multa placere si care nu au legatura cu Sarbatorile. Alearga, plimba-te la ore linistite in aer liber, citeste o carte buna, practica-ti hobbyul. Ce daca nu intra in obisnuintele traditionale de Sarbatori? Important este sa iti fie TIE bine.
6. Mananca corect si fii activ fizic. E usor sa mananci in exces numai pentru ca sunt Sarbatori (… si lasa, ca incepi tu dieta din ianuarie…) apoi sa zaci cu orele in fata televizorului. Mintea ta poate face fata mult mai bine starilor emotionale negative atunci cand corpul tau este sanatos si hranit cu elementele nutritive importante, nu cu mancare pentru consolarea emotionala.
7. Practica relaxarea si meditatia, foloseste-ti imaginatia ca sa te vizualizezi ca fiind undeva unde iti face mare placere, facand ceva ce iti umple sufletul de bucurie. Daca pentru tine asta poate insemna la malul marii jucandu-te cu copilul tau, inchide ochii si lasa-ti mintea sa te duca… la malul marii. Cu alte cuvinte… evadeaza. Uneori evadarea poate fi colacul tau de salvare. Nimeni nu te obliga sa ramai mental in prezent.
8. Poti gasi cate un mic motiv de a te bucura, in orice loc ai fi. Decat sa simti stresul cum te cuprinde si cum starile de tristete te inunda in timp ce esti sufocata de agitatia interminabila dintr-un mall inainte de sarbatori, mai bine selecteaza lucrurile bune din ce se intampla in jurul tau: asculta muzica din jur, savureaza frumusetea decoratiunilor de Craciun, ia-ti o cafea sau ciocolata calda din mallul unde te afli. Bucura-te de tine pur si simplu.
9. Ofera-te sa-i ajuti pe altii. De multe ori cand iti muti atentia de la tine spre altii aflati in nevoie, reusesti sa realizezi ca problemele tale sunt cu adevarat mai mici fata de cele cu care se confrunta alti semeni ai tai. Implica-te in actiuni caritabile realizate cu prilejul Sarbatorilor pentru copii orfani sau canta intr-un cor de colinde care merge la camine de batrani. Orice gest frumos facut pentru altii, iti face intai tie bine la suflet si deci te indeparteaza de starile de tristete.
10. Cumpara-ti o lampa decorativa ce iti genereaza lumina suplimentara. Stiai ca multa lume are o tulburare depresiva in sezonul rece din pricina faptului ca avem parte de mai putina lumina de la soare? Daca petreci zilnic 30 de minute in apropierea unei surse puternice de lumina placuta in casa, se va simti dramatic diferenta in bine asupra psihicului tau. Acest lucru ne-o confirma inclusiv specialistii de la ehow dupa ce s-au facut studii asupra oamenilor ce provin din tari mediteraneene si sunt nevoiti sa munceasca in tari nordice unde soarele rareori razbate printre nori, daramite sa mai si ajunga suficient la om si sa il inveseleasca.
Tu simti depresia de Sarbatori? Cum te descurci cu ea?
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025