Toti admiram copiii (mai mici sau mai mari) care stiu sa se exprime “ca oamenii mari”, care nu se fastacesc in compania adultilor si nu amutesc, care poarta conversatii normale si raspund elaborat si inteligent la intrebarile adultilor straini. Ne uitam la ei cu ochi mari si ne intrebam cu ce i-or fi hranit parintii si care e secretul cresterii unui copil cu aptitudini sociale, atat de importante in viata!
Raspunsurile pot fi mai multe, dar de baza ar fi doua secrete: vocabularul si increderea copilului in sine.
Un vocabular bogat ajuta copilul sa-si exprime cat mai bine gandurile si sentimentele, iar copiii au deseori probleme de comportament cand nu reusesc sa articuleze si sa transmita ce simt celor din jur. Toti stim si iubim “Cartile junglei”,ale lui Kipling, dar in realitate, copiii crescuti de animale salbatice si gasiti la varste mai mari de oameni n-au mai putut fi recuperati complet, deoarece nu au fost invatati sa vorbeasca, nu stiau sa articuleze cuvinte si de aceea erau incapabili de gandire elaborata, pentru ca gandurile sunt formulate in mintea noastra in cuvinte. Asadar tot comportamentul lor era la nivel primitiv, bazat pe nevoi imediate si instincte.
Cu cat copilul tau stie mai multe cuvinte, cu atat mai elaborat va fi procesul gandirii lui si cu atat ii va fi mai usor sa formuleze ganduri si planuri complexe si sa le comunice.
1. Vorbeste cu el ca si cum ai vorbi cu un adult, inca de la nastere.
Sigur ca-l poti alinta si poti folosi nume de alint, dar nu te alinta tu cand vorbesti cu copilul pentru ca va invata modele gresite de vorbire. Cand i te adresezi nu-ti face probleme ca nu intelege tot ce spui, sensul cuvintelor ii va deveni tot mai clar din context cu cat le va auzi mai des. Gandeste-te ca e ca si cum ar invata o limba straina: cel mai rapid mod este sa-l inconjori cu oameni care vorbesc doar acea limba.
2. Citeste-i in fiecare zi inca de la nastere (mai ales poeziile plac bebelusilor pentru ca ritmul versurilor ii alina).
Astfel, copilul va auzi si va absoarbe tiparele corecte de vorbire, cum trebuie sa sune limba curata, corecta, frumoasa, literara. Vocabularul i se va imbogati enorm, ii vor creste abilitatile lingvistice si de exprimare si va ajunge sa doreasca sa invete sa citeasca pentru a descoperi singur noi povesti, noi aventuri, noi lumi. Creeaza-i obiceiul de a citi in fiecare zi si sunt sanse mari sa il pastreze tot restul vietii.
Citeste si: 3 greseli involuntare ale parintilor, care distrug increderea de sine a copiilor
3. Cantecelele pentru copii si jocurile pe baza de cuvinte pot ajuta si ele la imbogatirea vocabularului copilului si la cresterea usurintei in exprimare.
Cladirea increderii in sine a copilului e un subiect delicat, pentru ca vrei un copil cu imagine de sine buna, dar nu vrei sa ajunga un ingamfat, vrei sa-i dai incredere in abilitatile lui, dar nu sa fie rupt de realitate si sa ajunga sa fie ridiculizat de colegi. Adica… daca joci baschet cu copilul, il mai lasi sa treaca de tine, dar nu il faci sa creada ca e Magic Johnson daca el scapa mingea printre degete.
4. Lauda copilul ori de cate ori face ceva bun sau are rezultate bune la scoala.
Daca surprinzi copilul facand ceva bun din propie initiativa, fie ca-si strange singur jucariile, fie ca ridica o hartie aruncata pe jos, fie ca-si ajuta fratiorul sau surioara cu ceva, lauda-l, spune-i ca e de mare ajutor si multumeste-i pentru ca e atat de dragut.
Incurajeaza copiii acordandu-le toata atentia cand iti arata vreun desen facut la scoala, sau vreun proiect de lucru manual, sau o lucrare cu nota buna, etc. Daca doar le arunci un compliment si o privire, copiii vor simti ca nu esti sincer, se vot simti raniti si li se va crea impresia ca nu merita timpul si atentia ta, ceea ce le va submina increderea in sine.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!