Aduc banii aduc fericirea? Ce spun studiile! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Aduc banii aduc fericirea? Ce spun studiile!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Aduc banii aduc fericirea? Ce spun studiile!
Aduc banii aduc fericirea

Banii au un impact dramatic asupra fericirii noastre. Nu asta invatam din frageda pruncie? Nu ne vedem parintii muncind din greu ca sa aiba bani si, prin ei, sa ni se asigure un trai mai bun? Lectia banului este una din primele lectii pe care si copiii nostri o inteleg, vor nu vor, inca de cand incep ei sa devina constienti cu privire la lumea in care au poposit.

Ar fi ipocrit sa pledam pentru teoria ca banii nu aduc deloc, dar deloc fericirea. Sunt mult prea multe lucruri ce tin de viata noastra confortabila de zi de zi, ca sa nu mai spun de necesitati de trai, pe care doar cu bani le poti avea. Sunt suficiente bucurii ale vietii la care nu poti ajunge fara bani.

Banii se fac, e ceva ce face parte din viata.

Intrebarea importanta pentru noi toti este: care ar fi limita financiara pana la care e in regula sa „tragi” (ca sa iti asiguri un trai ceva mai bun decat daca nu ai avea bani) si dincolo de care goana dupa bani devine dusmanul tau (si iti fura din timpul dedicat celor dragi si tie insuti sau te epuizeaza destul incat sa nu iti mai arda sa iti savurezi succesul financiar in vreo destinatie mult visata)?

Cercetatori ai Universitatii din Liege au realizat un amplu studiu pe un esantion reprezentativ de oameni de diferite niveluri financiare. Testarea acestora a scos la iveala o concluzie tulburatoare: cei mai bogati nu mai reuseau sa se bucure de lucrurile marunte ale vietii de zi cu zi, din pricina atat a stresului si incordarii in care traiesc ca sa faca acei bani multi pe care ii au, cat si a faptului ca pentru ei bucuria este obtinuta cu bani. Cei mai norocosi se pare ca sunt oamenii de categorie si conditie medie, aflati intr-un echilibru intre a avea bani suficienti pentru a se bucura de acele lucruri obtinute numai pe cale financiara, dar nu  incat atat de multi incat sa uite sa se bucure de o bere rece intr-o zi fierbinte, de melodia preferata la radio, de un baton de ciocolata.

Asadar, in sfarsit s-a dovedit stiintific ca noi, oamenii, reusim sa ramanem echilibrati afectiv, emotional, mental, deci sa avem si o sanatate mai buna si longevitate daca ne conservam capacitatea de a ne bucura de lucrurile simple si frumoase ale vietii de zi cu zi ce ne sunt la indemana si care nu neaparat se procura cu bani!

Nu degeaba exista vorba inteleapta: „Suntem aici doar pentru o scurta vizita.

Asa ca fa-ti timp sa mirosi florile de pe marginea drumului”. Se pare ca succesul nostru in viata nu e dat de cate lucruri putem obtine cu bani (asa cum fals cred multi oameni), ci in numarul de bucurii autentice pe care le poti aduna, ca perlele pe un sirag, pe drumul nostru. Cu cat oamenii devin mai „viciati” de cantitatea de bani pe care o au sau vor sa o faca, cu atat isi pierd aceasta capacitate primordiala de a se bucura autentic de un rasarit de soare, de o bere rece cu amicii intr-o seara calduroasa de vara, de savurarea unor mici placeri nevinovate.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 29/06/2022