30 aprilie 2017
Iata o reteta deliciosa culeasa de Simona Lazăr. „Preuteasa” parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednică. Ținea casa cu mână de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci „dăruiți de Domnul”, parohia întreagă și pe… „taica popa”. Unii spun că până și protopopul „se cam temea” de rigorile ei, când venea în inspecție la parohie […]
detalii30 aprilie 2017
Va prezentam o rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009. Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si […]
detalii09 aprilie 2017
Iata o reteta delicioasa si foarte sanatoasa: Somon cu legume la cuptor. Ingrediente – 2 bucăți medalion de somon – 3 cartofi mari – 1 bucată praz – 1 pahar de vin alb – 2 linguri ulei de măsline – 1 ardei gras roșu – 400 g amestec de legume macedonean (mazăre, morcovi, fasole […]
detalii09 aprilie 2017
Iata o reteta apetisanta, numai buna pentru mesele in familie, cand aveti musafiri sau cand e vreo sarbatoare: Peste umplut cu legume. Ingrediente un crap mare de 5 kg, 1 kg.bureti (opintici) 500 gr. hribi 2 rosii 2 cepe o lamie 100 gr.orez 100 ml ulei 2 oua piper macinat dupa gust sare dupa […]
detalii03 aprilie 2017
Iata o reteta apetisanta de Paste cu fructe de mare. Ingrediente 200 g fructe de mare (combinate sau de care va plac) 100 g ardei copt (eu am avut congelat din productie proprie :D) 1 catel de usturoi 150 ml suc de rosii 50 g ulei de masline frunze de busuioc, in functie […]
detalii03 aprilie 2017
Va recomandam o reteta apetisanta de Souflee de macrou cu branza de vaci. Ingrediente 2 buc. de macrou branza de vaci + branza dulce 2-3 oua verdeturi (marar, patrunjel) sare, piper sos alb (bechamel) zeama de lamaie
detalii12 februarie 2017
Iata o reteta interesanta, cu o combinatie inedita: Pastrav cu bacon. INGREDIENTE 4 pastravi de cate 200 g, curatati, spalati si stersi bine 24 felii subtiri de bacon 200 g de smantana 2 cuburi de unt (30 g) sare piper proaspat macinat o jumatate de lingurita cu boia dulce
detalii06 februarie 2017
Va recomandam o reteta delicioasa, manastireasca, culeasa de la Manastirea „Sfanta Elena de la Mare”, Constanta. Ingrediente o stiuca de marime potrivita, doi morcovi, doua cepe, doua oua, o legatura de patrunjel, suc de rosii, sare, piper, foi de dafin, ulei.
detalii15 ianuarie 2017
Ingrediente:500g somon,2portocale,150g masline,patrunjel,sare,unt
detalii01 decembrie 2015
Pasiunea mea pentru lufar (Pomatomus Saltatrics) a inceput cu o saramura, intr-o taverna la malul Marii Negre. Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul – de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura „de regim”, cu pestele fript pe […]
detalii29 noiembrie 2015
Astazi va propun o reteta atat de simpla incat nici nu-mi prea vine sa o numesc reteta. Nu de alta, dar nu are decat o singura etapa, aceea a amestecarii tuturor ingredientelor :P. Dar, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, nu cred ca trebuie sa apara pe blog doar retetele complicate, cu […]
detalii23 octombrie 2015
Odinioară, cam pe vremea când „plămânii Dunării” (lacurile şi bălţile ce „însoţeau” fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei. Și se adunau peștii ăștia, la gustos […]
detalii24 septembrie 2015
Astăzi vă propun să rămânem, măcar pentru câteva minute, la începutul veacului 20, atunci când Ecaterina Comșa așeza Craiova pe harta cărților de bucate esențiale din România. Și, dacă tot rămânem, chit că-i dimineață, să tragem… un pui de somn. Nu, nu zic să dormiți, ci chiar să fiți foarte atenți la această rețetă domnească, […]
detalii20 septembrie 2015
Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin. Cu […]
detalii09 septembrie 2015
Cineva numea sturionii „liniștite ierbivore marine”. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici Mării, nici Deltei, nici Pământului. Teritoriul de grinduri scufundate în care sălășluiesc (încă sălășluiesc) fabuloasele fosile vii […]
detalii