Peste si fructe de mare

salau

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit câteva minute lângă smochinii care priveau lung înspre drumul care duce spre Cazane. Cu Milca Balaci am pornit o vorbă, cu […]

detalii
calcan

Calcan fript „pescareste”

Povesti de vilegiaturasi retete de la malul marii, iata o oferta irezistibila, caci cine n-ar vrea sa fie, pret de-o masa de peste, pe-o terasa unde bate briza marina, sa guste din nou sentimentul vacantelor tihnite, in care toate grijile dispar imediat ce ai pasit pe nisipul fierbinte. Am fi putut sa ne indreptam spre […]

detalii
crap

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor

O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice – fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean – este în același timp un omm respectat de o lume-ntreagă. Și când spun lume, mă gândesc la lumea de […]

detalii
ciorba de peste - antenasatelor

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]

detalii
crap

Crap cu roșii

Li se spunea cândva… „plămânii Dunării”. Erau acele alveole de apă prin care fluviul „respira primăvara ori toamna, când veneau apele mari. Bălțile din lunca Dunării, pe care le usca „Băltărețul” – vântul căldicel ce începea a bate spre sfâritul iernii, bălțile acelea pline de pește nu mai sunt ce au fost. Ne-au rămas însă […]

detalii
crap umplut

Reteta din Basarabia: Tolstolob umplut

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!   Tolstolobul este, in Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregatirea lui este speciala, pentru ca trebui […]

detalii

Salată de orez cu ton

Va recomandam o reteta simpla si usor de preparat: Salată de orez cu ton.   Ingrediente 1 conservă ton în ulei 1 cană orez bob rotund 1 castravete 1 ardei capia 50 g măsline fără sâmburi 150 g ghebe marinate 1 lingură ulei de măsline     Pentru dressing: 50 g iaurt 1-2 căței usturoi mărar […]

detalii

Aperitiv de senzatie: Rulou de somon cu creveti

Printre atatea preparate de baza de carne de porc, este binevenit un aperitiv din somon, cu creveti si icre. Musafirii si familia noastra vor fi incantati iar noi ne vom simti mandre ca le oferim o bunatate cu care putem face senzatie. Multumim lui krissu pentru reteta!

 

Ingrediente:

8 fileuri de somon afumat,

1/2 manunchi de marar verde,

80 g. creveti fierti si decorticati,

detalii

Peste cu ciuperci si usturoi

Danydany81 ne-a trimit so reteta delicioasa: Peste cu ciuperci si usturoi.   Ingrediente – 500 gr ciuperci – 50 ml ulei de masline – un varf cutit de sare – un varf cutit piper – 3- buc. peste cod intreg (macrou sau merluciu) – 200 gr smantana – 1 buc. capatana usturoi     Mod […]

detalii

Pastrav la cuptor

Ingrediente:

3 pastravi
1 cutie de rosii
1 ceapa
1/2 lamaie
sare

detalii

Salata de icre

 

Ingrediente:

100 g icre
3linguri  gris
100 ml ulei
zeama de la o lamaie

detalii

Reteta pentru dezlegare la peste: Crap cu rosii la cuptor

Weekend-ul aduce pentru cei care postesc o dezlegare la peste. De aceea va recomandam aceasta delicioasa reteta de crap la cuptor.

detalii

Peste la cuptor

Alinahurmuz  a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Peste la cuptor. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala de […]

detalii

Pulpo a la gallega – Caracatita cu cartofi si boia

Luizaghica a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Pulpo a la gallega – Caracatita cu cartofi si boia. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner […]

detalii

Tarta cu peste si mere

Pentru umplutura: 2 mere tari taiate cubulete, unt pt prajit, 2 conserve e peste in ulei, o ceapa taiata fin, e fire e usturoi, una de praz

detalii