02 septembrie 2015
Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit câteva minute lângă smochinii care priveau lung înspre drumul care duce spre Cazane. Cu Milca Balaci am pornit o vorbă, cu […]
detalii31 august 2015
Povesti de vilegiaturasi retete de la malul marii, iata o oferta irezistibila, caci cine n-ar vrea sa fie, pret de-o masa de peste, pe-o terasa unde bate briza marina, sa guste din nou sentimentul vacantelor tihnite, in care toate grijile dispar imediat ce ai pasit pe nisipul fierbinte. Am fi putut sa ne indreptam spre […]
detalii03 iulie 2015
O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice – fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean – este în același timp un omm respectat de o lume-ntreagă. Și când spun lume, mă gândesc la lumea de […]
detalii05 aprilie 2015
La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]
detalii17 februarie 2015
Li se spunea cândva… „plămânii Dunării”. Erau acele alveole de apă prin care fluviul „respira primăvara ori toamna, când veneau apele mari. Bălțile din lunca Dunării, pe care le usca „Băltărețul” – vântul căldicel ce începea a bate spre sfâritul iernii, bălțile acelea pline de pește nu mai sunt ce au fost. Ne-au rămas însă […]
detalii03 februarie 2015
La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”! Tolstolobul este, in Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregatirea lui este speciala, pentru ca trebui […]
detalii23 ianuarie 2015
Va recomandam o reteta simpla si usor de preparat: Salată de orez cu ton. Ingrediente 1 conservă ton în ulei 1 cană orez bob rotund 1 castravete 1 ardei capia 50 g măsline fără sâmburi 150 g ghebe marinate 1 lingură ulei de măsline Pentru dressing: 50 g iaurt 1-2 căței usturoi mărar […]
detalii19 septembrie 2014
Printre atatea preparate de baza de carne de porc, este binevenit un aperitiv din somon, cu creveti si icre. Musafirii si familia noastra vor fi incantati iar noi ne vom simti mandre ca le oferim o bunatate cu care putem face senzatie. Multumim lui krissu pentru reteta!
Ingrediente:
8 fileuri de somon afumat,
1/2 manunchi de marar verde,
80 g. creveti fierti si decorticati,
detalii09 septembrie 2014
Danydany81 ne-a trimit so reteta delicioasa: Peste cu ciuperci si usturoi. Ingrediente – 500 gr ciuperci – 50 ml ulei de masline – un varf cutit de sare – un varf cutit piper – 3- buc. peste cod intreg (macrou sau merluciu) – 200 gr smantana – 1 buc. capatana usturoi Mod […]
detalii07 septembrie 2014
Ingrediente:
3 pastravi
1 cutie de rosii
1 ceapa
1/2 lamaie
sare
18 iulie 2014
Ingrediente:
100 g icre
3linguri gris
100 ml ulei
zeama de la o lamaie
11 aprilie 2014
Weekend-ul aduce pentru cei care postesc o dezlegare la peste. De aceea va recomandam aceasta delicioasa reteta de crap la cuptor.
detalii12 martie 2014
Alinahurmuz a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Peste la cuptor. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala de […]
detalii09 martie 2014
Luizaghica a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Pulpo a la gallega – Caracatita cu cartofi si boia. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner […]
detalii05 februarie 2014
Pentru umplutura: 2 mere tari taiate cubulete, unt pt prajit, 2 conserve e peste in ulei, o ceapa taiata fin, e fire e usturoi, una de praz
detalii