Ultimele

Știucă în sos de vin

Retetele tale » Știucă în sos de vin

Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin.

Cu mână sigură, curăță solzii. Știuca rânjește – cu dinții-capcană, gata să prindă un deget. Dar bătrânul n-o ia în seamă. Cu o lovitură de cuțit îndepărtează capul de trup. Îl curăță de cele rele dinăuntru. Scoate apoi cu grijă șira spinării, dar fara sa despice cu totul stiuca in doua. In tava, dintai pune bete de brad, deasupra peste si iarasi doua scandurele de rasinoase. Adauga, taiate marunt, doua cepe, trei ciuperci albe, ulei, dafin, ienibahar, piper si sare. Pe din doua: vin alb si apa – cat sa se acopere totul. Fierbe stiuca la foc mic, sub capac, pana carnea ei se patrunde, apoi e scoasa pe o farfurie, sa se raceasca. Mos Lucaci scoate si scandurelele de brad, dar sosul inca-l mai lasa pe flacara, sa scada. Un ultim dichis: o lingurita de mustar. Sub soarele fierbinte, mancam fara vorba, „muti ca pestele” de-atare minune.

Alte retete delicioase gasesti pe ANTENASATELOR.RO.

 

Data articol: septembrie 20, 2015