Rețetă din Balta Brăilei: Plachie de crap

23 octombrie 2015,
plachie de crap

Odinioară, cam pe vremea când „plămânii Dunării” (lacurile şi bălţile ce „însoţeau” fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei.

Și se adunau peștii ăștia, la gustos „taifas”, în ciorbe și saramuri, pe grătare și-n proțapuri, ori în plachii cu belșug de legume!

Că tot am pomenit despre plachia de crap – despre care deunăzi Gabriela Berechet, doctor în ştiinţele alimentaţiei, îmi spunea că, în ciuda numelui său cu inflexiuni greceşti, este un preparat românesc autentic – să vă dau şi o reţetă de demult.

Pe lângă crap – dar să fie de Dunăre -, mai ai nevoie de 7-8 roşii, suc de roşii (pregătit în casă, de preferat), 4-5 ardei graşi, 4 cepe, câţiva căţei de usturoi, un pahar de vin alb – nu strică nici niţică lămâie – şi pătrunjel verde şi fraged, din belşug, apoi sare, piper. Curăţat şi tăiat bucăţi, crapul se freacă cu sare. Ceapa se taie felii şi se înăbuşă în puţină apă, cu un strop de ulei.

Citeste continurea pe ANTENASATELOR.RO.

Cuvinte cheie: ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita