În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice… mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele de post, bucate din mazăre de cucuruz. Adică, tot din fasole. Știind toate astea, mai că nu-ți mai vine să-l iei peste picior pe personajul interpretat magistral de Florin Piersic, care tot melițează despre „mazărea, fasole […]
Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu se țese, nu se toarce, nici măcar nu se albesc cămășile, pentru că altminteri mare supărare va avea Sfânta Vineri. Femeile satului românesc țin cu sfințenie aceste interdicții. Dar nimeni nu le oprește să […]
Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba… cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea… când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc. Nici măcar despre vreun preparat din limbă de vacă. Ci despre […]
Ingrediente
– 200 g. morcovi cruzi
– 150 ml. margarina
– 180 g. zahar brun
– 1 lingurita praf de copt-cu varf
– 400 g. faina neagra
– 100 g. fulgi de ovaz
Ingrediente:
pentru aluat:
600 g faina
cca 250 ml apa calda
un cub de drojdie proaspata (25 g)
o lingura zahar
4 linguri ulei
Rețeta de „păpuși de dragavei” am primit-o de la una dintre măicuțele ce roboteau la cuhnia Mănăstirii Brâncoveni, din Olt. Cu aproape patru secole și jumătate în urma, aici, Jupânița Celea, bunica lui Matei Basarab, înălța o biserică din lemn, pe care nepotul său – Voda, adicătelea – a transformat-o într-o mănăstire fortificată (loc de […]
Vă propunem o rețetă călugărească, aflată la Mănăstirea dintr-un lemn din județul Vâlcea. Ingrediente un castron de cartofi fierți, 2-3 morcovi, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, 2-3 căței de usturoi 2-3 fire de usturoi verde, sare, untdelemn. Modul de preparare il gasiti pe AntenaSatelor.ro.
Ingrediente:
100 gr tarate de ovaz
100 gr faina integrala
150 gr margarina vegetala moale
100 gr miere de albine Dulceata Florilor
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf copt
A venit vremea să dăm din nou iama prin cămări și să gătim mâncăruri aflate din vechile cărți de bucate. Pe la 1888, când românul se învățase deja să aibă-n bucătărioară, pe raft, cărți de soiul acesta, publicate în dulcele lui grai, în vremea aceea – zic – apare și volumul la care vreau să […]
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la mainastirea ascunsa intre dealurile buzpiene, […]
Va recomandam o reteta delicioasa culeasa de Simona Lazar din Sighetul Marmatiei. Ingrediente 1 kg de hribi, 250 ml smantana, o ceapa, sare, malai (pentru mamaliga), mujdei de usturoi Mod de preparare Hribii se clatesc iute sub jet de apa rece. Chiar daca sunteti tentati sa ii lasati mai […]
Ingrediente
curmale fără sâmburi (cam 150 grame)
stafide,
nuci (6 nuci am folosit eu)
nuca de cocos,
pudră de roşcove (optional)
seminte susan / in
nuca de cocos
Corina Doldoran a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Ciorbita de urzicute. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala […]
Abetina a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Orez cu urzici (mancare de post). Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau […]
Adriana88 a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Ghebe prajite. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala de gatit […]