Ultimele

Feluri cu carne

Retetele tale » Feluri cu carne » Pagina 92

Sarbusca sau dresala cu chisleag

Despe moldoveni se spune ca ar pune lapte si-n varza acra. Lapte, nu, dar smantana sau chisleag, da. Mai ales daca varza aia acra este perpelita nitel in ulei, cu niscaiva condimente deasupra si cu ceapa rosie taiata maruntel. Dar daca ai lapte acru sau chisleag, atunci poti zce ca toata gastronomia „Bot’senilor” iti sta […]

30 august 2015

Friptura de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Friptura de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.   Ingrediente -Un miel de 7-8 kg.fara maruntaie, -100 ml.ulei, -2-3 cepe mari, -300 ml.vin rosu, -1 lingurita Maggi secretul gustului intensavor cu […]

13 iulie 2015

Stufat de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Stufat de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.     Ingrediente -1 kg.carne de miel, -3 legaturi de ceapa verde, – 2 legaturi de usturoi verde, -1 lingurita Maggi Secretul Gustului […]

13 iulie 2015

Bors de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Bors de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.   Ingrediente -1 kg.carne cu os de miel, -1 morcov, -2 cepe rosii, -1 radacina pastarnac, -1 bucata radacina telina, -1 ardei capia […]

13 iulie 2015

Dictatura gastronomică: Ciorbă țărănească

Întâia oară, sintagma „bucătărie românească” o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică în care sunt mâncăruri pe placul românilor. La numai un deceniu distanţă, ceva mai la nord, în Braşov, un […]

29 iunie 2015

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]

05 aprilie 2015

Supă de mazăre

În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice… mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele de post, bucate din mazăre de cucuruz. Adică, tot din fasole. Știind toate astea, mai că nu-ți mai vine să-l iei peste picior pe personajul interpretat magistral de Florin Piersic, care tot melițează despre „mazărea, fasole […]

03 aprilie 2015

Curcan fript, ca in 1874

Prieten cu Anton Pann si cu multi carturari romani de la jumatatea veacului al XIX-lea, J.C. Hintescu era de fapt sas – pe numele sau real: Hintz -, librar in Scheii Brasovului. Era insa impatimit dupa tot ceea ce venea din lumea romaneasca, fapt pentru care publica, inaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe […]

19 februarie 2015

Crap cu roșii

Li se spunea cândva… „plămânii Dunării”. Erau acele alveole de apă prin care fluviul „respira primăvara ori toamna, când veneau apele mari. Bălțile din lunca Dunării, pe care le usca „Băltărețul” – vântul căldicel ce începea a bate spre sfâritul iernii, bălțile acelea pline de pește nu mai sunt ce au fost. Ne-au rămas însă […]

17 februarie 2015

Ciorba de fasole cu laste

Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant. Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit […]

12 februarie 2015

Miel cu spanac

Da, stiu, mai e o tara pana la Pasti. Nici in post nu am intrat inca. Dar ma gandesc ca, asa cum taranul roman isi face vara sanie si iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele sa-si intocmeasca meniul pentru ziua cea luminata. Nu de alta, dar trecand deunazi prin Mehedinti, pe la Strehaia, […]

09 februarie 2015

Reteta din Basarabia: Tolstolob umplut

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!   Tolstolobul este, in Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregatirea lui este speciala, pentru ca trebui […]

03 februarie 2015

Reteta regala: Inabusita „Coasta de Argint”

Va prezentam o reteta deosebita, creata de Edner, bucatarul Casei Regale a Romaniei, pentru a celebra ridicarea castelului „Cuibul liniștit” al Reginei Maria, la Balcic, pe Coasta de Argint. Reteta a fost publicata in “Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancare” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex, 2009, ediție ingrijita și adnotata de Simona Lazar.   Iata cum […]

01 februarie 2015

Coronita de miel umpluta cu drob

Doina-Sidonia are pregatita pentru concursul nostru o minunata reteta de coronita de miel umpluta cu drob.   Vrei sa castigi unul premiile oferite de Megaplus.ro? Inscrie-te la concursul nostru! Afla detalii aici.     Ingrediente 2 costite de miel intregi 1 pahar vin alb 1/2 pahar ulei 4-5 catei usturoi cimbru rozmarin 100 g leurda 1 […]

09 decembrie 2014

Piftie de curcan

Amalia s-a pregatit pentru concursul nostru cu acest aperitiv de senzatie: Piftie de curcan.     Vrei sa castigi unul premiile oferite de Megaplus.ro? Inscrie-te la concursul nostru! Afla detalii aici.         INGREDIENTE -1 piept de curcan cu os (cca 2,5 kg) – o ceapa -2 morcovi -un pastarnac – o telina […]

07 decembrie 2014