Ultimele

Feluri cu carne

Retetele tale » Feluri cu carne » Pagina 91

Rețetă din Balta Brăilei: Plachie de crap

Odinioară, cam pe vremea când „plămânii Dunării” (lacurile şi bălţile ce „însoţeau” fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei. Și se adunau peștii ăștia, la gustos […]

23 octombrie 2015

Papricaș de cartofi (în două variante, de post și de dulce)

Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi. Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se […]

22 octombrie 2015

Știucă în sos de vin

Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin. Cu […]

20 septembrie 2015

Rețeta lui Radu Anton Roman: Supa cu părul zânelor

Pe Radu Anton Roman l-am văzut, cel mai adesea, gătind la… televizor. Ca mai toată lumea, de altfel. Dar de câteva ori mi-a fost dat să-i fiu în preajmă pe când gătea, învăluindu-și gesturile largi în vorbe de poveste. Când era musafir, la masa altora, avea ritualul lui. Mai întâi adulmeca, încercând din împletirea de […]

17 septembrie 2015

Rețetă regală: Sturion cu spumă de unt

Cineva numea sturionii „liniștite ierbivore marine”. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici Mării, nici Deltei, nici Pământului. Teritoriul de grinduri scufundate în care sălășluiesc (încă sălășluiesc) fabuloasele fosile vii […]

09 septembrie 2015

Sarmale cu pasat

Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul – ori crupele de papusoi – sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie). Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche, pe care n-o stie mai nimeni, azi, in sat. Acum, […]

06 septembrie 2015

Ciorbă de lăptucuță

O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blîndul rege al atîtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încîntătoare şi mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaţilor noştri…” Aşa descria Alexandru Vlahuţă muntele sub care se odihneşte, între cele două […]

03 septembrie 2015

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit câteva minute lângă smochinii care priveau lung înspre drumul care duce spre Cazane. Cu Milca Balaci am pornit o vorbă, cu […]

02 septembrie 2015

Calcan fript „pescareste”

Povesti de vilegiaturasi retete de la malul marii, iata o oferta irezistibila, caci cine n-ar vrea sa fie, pret de-o masa de peste, pe-o terasa unde bate briza marina, sa guste din nou sentimentul vacantelor tihnite, in care toate grijile dispar imediat ce ai pasit pe nisipul fierbinte. Am fi putut sa ne indreptam spre […]

31 august 2015

Sarbusca sau dresala cu chisleag

Despe moldoveni se spune ca ar pune lapte si-n varza acra. Lapte, nu, dar smantana sau chisleag, da. Mai ales daca varza aia acra este perpelita nitel in ulei, cu niscaiva condimente deasupra si cu ceapa rosie taiata maruntel. Dar daca ai lapte acru sau chisleag, atunci poti zce ca toata gastronomia „Bot’senilor” iti sta […]

30 august 2015

Friptura de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Friptura de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.   Ingrediente -Un miel de 7-8 kg.fara maruntaie, -100 ml.ulei, -2-3 cepe mari, -300 ml.vin rosu, -1 lingurita Maggi secretul gustului intensavor cu […]

13 iulie 2015

Stufat de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Stufat de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.     Ingrediente -1 kg.carne de miel, -3 legaturi de ceapa verde, – 2 legaturi de usturoi verde, -1 lingurita Maggi Secretul Gustului […]

13 iulie 2015

Bors de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Bors de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.   Ingrediente -1 kg.carne cu os de miel, -1 morcov, -2 cepe rosii, -1 radacina pastarnac, -1 bucata radacina telina, -1 ardei capia […]

13 iulie 2015

Dictatura gastronomică: Ciorbă țărănească

Întâia oară, sintagma „bucătărie românească” o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică în care sunt mâncăruri pe placul românilor. La numai un deceniu distanţă, ceva mai la nord, în Braşov, un […]

29 iunie 2015

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]

05 aprilie 2015