Aperitive & Garnituri

Dovlecei-umpluti-branza

Gurmandino.ro: Dovlecei la cuptor, umpluti cu branza si marar

Va propun o reteta usor de facut de dovlecei la cuptor, umpluti cu o crema de branza un pic usturoiata si improspatata cu marar. E drept ca pentru pregatirea dovleceilor avem nevoie si de aragaz, si de cuptor, dar nu trebuie sa-i pazim prea mult, asa ca putem fugi repede din bucatarie :). Iar daca […]

detalii
balmos

Balmoș ca la stână

Dacă n-ai petrecut măcar o după-amiază întreagă la stână, dacă n-ai încercat măcar să mulgi oile ori căprițele, dacă n-ai învârtit cu melesteul în mămăligă, atunci n-ai cum să știi care-i adevăratul gust al balmoșului… ca la stână. Dar pentru că n-a trecut luna de când am zăbovit și eu la stâna baciului Istrate de […]

detalii
paine cartofi

Pâine bucovineană cu cartofi

O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița și de acolo drum deschis prin ploaia văratică, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam să adăstam două zile. Să ne „hodinim” (cum e vorba locului), după lungul „circuit culinar” pe care îl dedicasem Bucovinei. Acolo, în casă la tușa Maria – strasșnică găzdoaie, la […]

detalii
chiftelute naut

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)

Se spune că, odată, un călugăr era nemulţu­mit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuşi şi dacă va ţine seama de sfaturile ce singur şi le va da“. Călugă­rul […]

detalii
Balmoș mușcelean - antena satelor

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine”

Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării Românești, îi spune: „fondue roumaine”, „alintându-l” și, în același timp, relevând superbul arc în timp și spațiu între ciobanii din Carpați și păstorii din Alpi. .Respectând regulile oricărui fondue din Alpi, şi balmoşul ciobanilor din Muscel se face […]

detalii
covrigi - antenasatelor_ro

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu’ Mazăre)

O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile lor, de la voievod, dreptul de a stăpâni valea şi munţii din jur. S-au aşezat rucărenii, şi-au durat case din lemnul pădurilor şi, având atâta păşune grasă pe muncele, au început să se ocupe […]

detalii

RetetaVideo.ro: Sos de visine pentru friptura

Iata o reteta apetisanta trimisa de RetetaVideo.ro: Sos de visine pentru friptura.   INGREDIENTE 300 g. de visine fara samburi 250 ml de supa calda de pui 2 lingurite cu amidon 50 g. de unt o lingurita cu zahar sare

detalii
paine tarate

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldărușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din codrii Vlăsiei. Până să ajungi la apa Cociovaliștei – al cărei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii îl foloseau în loc de plută, să treacă apa de la un mal la altul; […]

detalii

Saratele

Ingrediente:

250 g branza burduf (Branza de vaci sarata)
250 g unt
faina cat cuprinde
mac, susan

detalii
paine-manastireasca

Pâine mănăstirească

Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne analizăm gândurile și faptele şi să ne armonizăm fiinţa umană, trupeşte şi sufleteşte. Este o perioadă de post şi de pocăinţă. Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță […]

detalii
babic

Babic sarbesc de Buzau

Dintre toate carnurile tocate si varate in mat, doua sunt specifice Buzaului si de neintalnit altundeva: carnatii de Plescoi si babicul sarbesc de Buzau.   Babicul se face din carne de porc (pulpa), taiata cu satarul (se poate trece si prin masina de tocat cu sita mare, dar gustul cel mai bun il are de […]

detalii
arena bucatarilor

Arena Bucatarilor, spectacolul delicios al gastronomiei, la Kanal D

In fiecare sambata, incepand din 21 martie, va invitam, de la ora 12:00, in “Arena Bucatarilor”, un creative cooking show pentru profesionistii in domeniu si pentru toti amatorii de delicii culinare. In fiecare episod, sub indrumarea Chefului Cezar, veti fi martori la crearea unor retete speciale, castigatoare la marile concursuri internationale, veti vedea si veti […]

detalii
drob cu ghebe

Drob de ghebe

În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și poate cerca îndemânarea cu un… drob de ghebe. Mai ales dacă le are puse la păstrare, la sare sau în ‘cele răcitoare. Ori dacă le-a pus din vreme la uscat, pe ață, caz în […]

detalii
tarhana

Tărhană cu mursă

Ați auzit vreodată de mursă? Acea băutură dulce, pe care dacii, zice-se, o făceau cu mre și plante aromatice, iar mai încoace începuse a se face cu zahăr și cu… condimente exotice? Trebuie spus că mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat… La Glimboca, sat […]

detalii
malainic

Mălainic sau turtă de mălai

Iată o retetă culeasă din satul giurgiuvean Hotarele: Mălainic sau turtă de mălai. Ingrediente un kg făină de porumb, 800 ml lapte (sau apă, pentru cei care țin postul strict), sare.   Mod de preparare Mălaiul se cerne. Laptele (sau apa) se fierbe cu sare și se toarnă peste mălaiul cernut, amestecând iute cu o […]

detalii