„Un sos balcanic” – îl numește Radu Anton Roman – neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria de retete romanesti: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii […]
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este exact despre asta…. Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. […]
În inima Bărăganului, iarna ca și vara, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult – câteodată și astăzi – umplutura de sarmale se făcea cu grâu – și nu cu orez, cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă […]
În ciuda numelui său cu rădăcini otomane – pilaf, pilavi – mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti! Vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de […]
A venit vremea sa va prezint “impricinata” de care pomeneam cand vorbeam de “Fasolea si gadget-ul fermecat“: fasole batuta cu muuuulta ceapa. Preparat traditional din bucataria romaneasca, gustoasa, satioasa si usor de facut, fasolea batuta este perfecta pentru post. Exista multe variante de fasole batuta, dar va recomand sa o incercati si pe aceasta: cu […]
Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi. Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se […]
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mancare de […]
Ce vremuri erau odinioară! Chipul mătușii Ioana a lu’ Moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zâmbet când își aduce aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile de „sărăcie”, dar pline de bucurii ale copilăriei și tinereții dumisale. Și ce ritualuri erau atunci! … Și ce rețete! Iat-o, bunăoară, […]
Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu se țese, nu se toarce, nici măcar nu se albesc cămășile, pentru că altminteri mare supărare va avea Sfânta Vineri. Femeile satului românesc țin cu sfințenie aceste interdicții. Dar nimeni nu le oprește să […]
Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba… cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea… când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc. Nici măcar despre vreun preparat din limbă de vacă. Ci despre […]
Ingrediente
– 200 g. morcovi cruzi
– 150 ml. margarina
– 180 g. zahar brun
– 1 lingurita praf de copt-cu varf
– 400 g. faina neagra
– 100 g. fulgi de ovaz
Ingrediente:
pentru aluat:
600 g faina
cca 250 ml apa calda
un cub de drojdie proaspata (25 g)
o lingura zahar
4 linguri ulei
Vă propunem o rețetă călugărească, aflată la Mănăstirea dintr-un lemn din județul Vâlcea. Ingrediente un castron de cartofi fierți, 2-3 morcovi, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, 2-3 căței de usturoi 2-3 fire de usturoi verde, sare, untdelemn. Modul de preparare il gasiti pe AntenaSatelor.ro.
Ingrediente:
100 gr tarate de ovaz
100 gr faina integrala
150 gr margarina vegetala moale
100 gr miere de albine Dulceata Florilor
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf copt
A venit vremea să dăm din nou iama prin cămări și să gătim mâncăruri aflate din vechile cărți de bucate. Pe la 1888, când românul se învățase deja să aibă-n bucătărioară, pe raft, cărți de soiul acesta, publicate în dulcele lui grai, în vremea aceea – zic – apare și volumul la care vreau să […]