Ultimele

Felul doi post

Fasole-batuta

Gurmandino.ro: Fasole batuta cu ceapa calita – deliciu de post

A venit vremea sa va prezint “impricinata” de care pomeneam cand vorbeam de “Fasolea si gadget-ul fermecat“: fasole batuta cu muuuulta ceapa. Preparat traditional din bucataria romaneasca, gustoasa, satioasa si usor de facut, fasolea batuta este perfecta pentru post. Exista multe variante de fasole batuta, dar va recomand sa o incercati si pe aceasta: cu […]

24 noiembrie 2015

Papricaș de cartofi (în două variante, de post și de dulce)

Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi. Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se […]

22 octombrie 2015

Rețeta lui Bacalbașa: Imam Bayaldi

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un  fel de mancare de […]

14 septembrie 2015

Iuțică de ardei, ca la Licuriciu de Teleorman

Ce vremuri erau odinioară! Chipul mătușii Ioana a lu’ Moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zâmbet când își aduce aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile de „sărăcie”, dar pline de bucurii ale copilăriei și tinereții dumisale. Și ce ritualuri erau atunci! … Și ce rețete! Iat-o, bunăoară, […]

04 mai 2015

Tocănița Sfintei Vineri

Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu se țese, nu se toarce, nici măcar nu se albesc cămășile, pentru că altminteri mare supărare va avea Sfânta Vineri. Femeile satului românesc țin cu sfințenie aceste interdicții. Dar nimeni nu le oprește să […]

02 aprilie 2015

Limba soacrei

Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba… cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea… când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc. Nici măcar despre vreun preparat din limbă de vacă. Ci despre […]

13 martie 2015

Biscuiti cu morcov/nuca de post

Ingrediente
– 200 g. morcovi cruzi
– 150 ml. margarina
– 180 g. zahar brun
– 1 lingurita praf de copt-cu varf
– 400 g. faina neagra
– 100 g. fulgi de ovaz

09 martie 2015
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Ingrediente:
pentru aluat:
600 g faina
cca 250 ml apa calda
un cub de drojdie proaspata (25 g)
o lingura zahar
4 linguri ulei

08 martie 2015

Pârjoale de cartofi

Vă propunem o rețetă călugărească, aflată la Mănăstirea dintr-un lemn din județul Vâlcea.   Ingrediente un castron de cartofi fierți, 2-3 morcovi, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, 2-3 căței de usturoi 2-3 fire de usturoi verde, sare, untdelemn.     Modul de preparare il gasiti pe AntenaSatelor.ro.    

05 martie 2015

Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara (de post)

Ingrediente:

100 gr tarate de ovaz
100 gr faina integrala
150 gr margarina vegetala moale
100 gr miere de albine Dulceata Florilor
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf copt

03 martie 2015

Fasole verde gătită mocănește

A venit vremea să dăm din nou iama prin cămări și să gătim mâncăruri aflate din vechile cărți de bucate. Pe la 1888, când românul se învățase deja să aibă-n bucătărioară, pe raft, cărți de soiul acesta, publicate în dulcele lui grai, în vremea aceea – zic – apare și volumul la care vreau să […]

16 februarie 2015

Tocana manastireasca

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la mainastirea ascunsa intre dealurile buzpiene, […]

10 februarie 2015

Bomboane raw pentru copii

Ingrediente

curmale fără sâmburi (cam 150 grame)
stafide,
nuci (6 nuci am folosit eu)
nuca de cocos,
pudră de roşcove (optional)
seminte susan / in
nuca de cocos

02 septembrie 2014

Ghebe prajite

Adriana88 a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Ghebe prajite. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala de gatit […]

07 martie 2014
maioneza de post

Retetele Gospodinei Corporatiste: Cum sa prepari o minunata maioneza de post si cu ce s-o servesti

Dragi prieteni, traim ultimele zile de post ale Craciunului… Cum spuneam si in alte randuri, nu-i usor sa tot inventezi feluri de mancare de post, la nesfarsit, asa ca ma grabesc sa vin in ajutorul celor care tin post cu o idee buclucasa: cum sa preparam o minunata maioneza de post, alaturi de cei mai gustosi cartofi prajiti aurii.

18 decembrie 2013