Iata o reteta deosebita: Sarmale in dovleac
Ingrediente Sarmale in dovleac
- 500 de grame de carne de porc grasă
- 500 de grame de carne de vită
- 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
- 2 verze murate
- 2 linguri zdravene de untură de porc
- 1 cană de orez
- 3 cepe
- 2 ardei graşi
- 1 ou
- 1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
- 1 linguriţă de chimen măcinat
- 2 linguri cimbru uscat
- 3 roşii
- 5 linguri pastă de tomate
- sare
- piper
Mod de preparare Sarmale in dovleac
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
umplutura
- Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
- Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
- Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
- Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
- Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
- Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
- Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
- După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
construcţia
- Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
- Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
- Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
- Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
- “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
- După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
fierberea
- Porniţi cuptorul .
- Introduceţi dovleacul la cuptor.
- Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
- Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
- Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
ID 45519725 © Lenutaidi | Dreamstime.com