Ultimele

Rețete românești pe gustul tău: Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște

Retetele tale » Rețete românești pe gustul tău: Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște

Din Ardealul cel bogat în savori – un fel de Turn Babel al bucatelor, căci atâtea etnii și-au fiert mâncărurile tradiționale pe plita lui – din Ardealul acesta fantast am ales o rețetă deloc complicată. Una dintre acele delicioase retete romanesti.  O să-mi spuneți că așteptați mai mult pentru dimineața aceasta de luni, dar nu-i puțin lucru nici acest cotlet de porc cu cartofi și laște – pastele specifice oricărui sat transilvan.

Ai trebuință, înainte de toate, de un cotlet de porc frumușel, de vreo trei sferturi de kil, la care adaugi: 300 g ceapă albă, o jumătate de pahar de ulei, 200 g de morcovi și 100 g pătrunjel rădăcină, un kil de cartofi, câteva linguri de bulion de tomate, o cană de făină albă, cernută, ca să fie mai aerată, două ouă, verdeață, piper și sare.

 

Cotlete, curățate de vițe (și de pe os) se bat bine cu ceea ce ardeleanul numește… „batșnițel” (iar regățenii îl numesc ciocan de șnițele). Ca să se subțieze uniform și să nu „rupeți” fibra, puneți deasupra cărnii o folie de plastic, înainte de a începe a bate la ea. Treceți cotletele prin puțină făină și prăjiți-le în ulei, apoi scoateți-le pe un platou (eventual, pe un prosop absorbant, să își mai lase grăsimea).

În uleiul rămas de la prăjit șnițele, rumeniți ceapa (tocată mărunt) și adăugați rădăcinoasele, curățate și tăiate feliuțe subțiri. Puneți capacul, să se și înăbușe, puțin. Adaugați pasta de tomate amestecată cu puțină apă, ca să „stingeți” prăjeala. Se va face un sos, căruia îi potriviți gustul cu sare și piper, așezați deasupra cotletele de porc, iar peste toate răsturnați cartofii (curățați de coajă, spălați și tăiați în cuburi potrivit de mici). La nevoie, mai adăugați puțină apă și lăsați să fiarbă totul înăbușit, sub capac.

 

Din restul de făină, ouă și, eventual, puțintică apă, pregătiți un aluat pentru laște (tăiței lați și scurți). Întindeți foaia și tăiați laștele (potrivit de late și de lungi, de obicei în formă romboidală, cu latura de 2 cm). Fierbeți laștele în apă cu sare, apoi scurgeți-le și adăugați-le în cratița cu carne și cartofi. Se mai lasă să fiarbă împreună circa un sfert de ceas, apoi se presară verdețuri din belșug (pătrunjel și mărar) și se aduc la masă cât sunt calde.

Afla si alte retete traditional romanesti, pe AntenaSatelor.ro.

Data articol: februarie 28, 2016