Ultimele

Feluri cu carne

Retetele tale » Feluri cu carne » Pagina 88

Iepure la cuptor, cu sos de smântână, ca-n dulcea Bucovină

Dacă e sărbătoare – cum e azi – și dacă vrei să ai pe masă ceva de să-ți lingi degetele (vorba românului gurmand), atunci e musai să pleci la vânătoare de retete romanesti. Și unde altundeva dacă nu prin satele românești, cele atât de bine păstrătoare de tradiții… În Bucovina, smântâna – bat-o vina! – […]

30 octombrie 2017

Spată de miel umplută

Cautăm azi vechile retete romanesti in cărțile de bucate apărute cu un veac și mai bine în urmă. Nu degeaba îi va fi zicând cărţii aceleia de acum un veac şi-o clipă aşa: Regina bucătăriei. Că şi reţetele din ea, chit că-s neaoşe, româneşti – ţărăneşti sau de la mahala – te fac să te […]

27 octombrie 2017

Păstrăv umplut cu nucă (rețetă împărătească)

Nu trebuie să pleci prea departe pentru a găsi adevăratele retete romanesti. Doar să nu te îndepărtezi de ulița satului! S-a întâmplat să ajung de câteva ori la Sâmbăta de Sus la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de mine! – mi-am zis, şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –, […]

24 octombrie 2017

Borș cu lășcuțe (rețetă din Șopteriu de Câmpie)

Știu unde să vă duc să aflăm noi (vechi) retete romanesti! În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă – chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper – ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică […]

23 octombrie 2017

Reteta pentru cel mai bun pilaf! Ce sa faci ca sa nu fie lipicios

Pufos, gustos si hranitor, pilaful este unul dintre cele mai usoare mancaruri pe care le poti prepara. Fie ca il vei servi ca atare, fie pe post de garnitura, pilaful este o alegere potrivita si pentru perioadele in care te afli la dieta. Pentru a-l prepara ai de urmat cativa pasi: intr-o cratita potrivita pui […]

07 septembrie 2017

Supă cremă de morcovi

Supa cremă de morcovi era supa mea preferată atunci când eram copil. Din când în când îmi aduc aminte de ea și o fac și eu pentru copiii mei care pur și simplu o adoră!   Ingrediente 1 kg morcovi 2-3 cartofi 50 g unt 100 g smântână un praf nucșoară sare pătrunjel 1. Morcovii […]

13 august 2017

Supa din 52 de catei de usturoi – cel mai bun tratament natural pentru zeci de boli!

Usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta si iti mentine sanatatea la cote maxime. Lupta cu inflamatiile, raceala, infectiile si intareste imunitatea. Aceasta supa din 52 de catei de usturoi incorporeaza toate beneficiile pe care acesta le are asupra sanatatii.   Mod de preparare Preincalzeste cuptorul. Pune primii 26 de catei […]

28 iunie 2017

Clatite pane umplute cu carne! Nu te vei mai putea opri din mancat!

Reteta asta poate fi un aperitiv sau chiar un fel principal. Este incredibil de gustoasa. Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori si se inabusa in 50 ml ulei si apa. Carnea se taie bucati si se toaca impreuna cu ceapa inabusita. Patrunjelul se spala si se taie marunt. Din faina, lapte, oua si […]

27 iunie 2017

Saramură de lufar

Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm… simţi cum marea şi ea se pregăteşte să iasă din primăvară, înaintând vitejește spre vară. Cine ştie cu adevărat care e cursul vremii va înţelege că e timpul lufarului. Nea Vili, bătrânul pescar de la malul mării, căruia-i datorez şi reţeta de ciorbă de rapane, […]

18 iunie 2017

Ce fac de mâncare azi? Incearcă o tochitură moldovenească

Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se află 500 g carne de porc, 250 g cârnaţi afumaţi, 250 g ficat de porc şi doi rinichi de […]

16 iunie 2017

Ficăței cu verdeață

O să vă lingeți pe degete după o porție de ficăței pregătiți în felul acesta! Cum se prepară ficățeii cu verdeață1. Se curăță foarte, foarte bine ficățeii, apoi se fierb 3-4 minute în apă clocotită, ca să-și lase gustul amar. Se scot apoi, se taie și se usucă în șervete de hârtie de bucătărie. 2. […]

14 iunie 2017

Reteta de ministru: Crap in solzii lui

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi – in prima si a doua editie – are un titlu intrigant: „Dictatura gastronomica”. Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita […]

13 iunie 2017

Borș „holtei” cu sfeclă roșie

Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit „holtei”, adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu pâine şi mămăligă. Borşul acesta nu este doar gustos, ci are şi un efect terapeutic, curăţind organismul […]

08 iunie 2017

Supă cu lapte și verdețuri

Iata o reteta interesanta propusa de site-ul AntenaSatelor.ro: Supă cu lapte și verdețuri. Ingrediente – plante verzi – spanac, leurdă, păpădie, urzici, salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel – – legume și rădăcinoase – ceapă, morcov, cartof (facultativ) – unt, lapte bătut, lapte covăsit sau smântână (pentru dres).  

26 mai 2017

Pui cu lămâie și cartofi

Pui cu lămîie și cartofi- pare banal, nu este așa? Nu este chiar banal, puiul pregătit astefel este bine pătruns fără a fi tare și are o aromă de vis! Ingrediente: 2 pulpe întregi 5 cartofi 2 lămâi un pic de cimbru 2 linguri ulei 250 ml vin alb sec sare piper Modul de preparare […]

25 mai 2017