Aflata demult la Manastirea Bistrita din Neamt, aceasta reteta de Pastravi manastiresti cu legume s-ar potrivi numai bine pentru zilelele de sarbatoare. Ingrediente Pastravi manastiresti cu legume 3 pastravi, 200 g fasole verde (poate fi si din conserva), doua cepe, doi ardei grasi verzi, vin alb, untdelemn, sare, piper, cimbru.
Eu zic să începem cu o mâncare aflată în fruntea listei de bucate pentru masa de prânz. Cu ce adică? Cu un borș. Pentru că bunicii noștri, țărani cu palmele asprite de muncă, mai rar se înghesuiau la antreuri – meze, cum se spune prin Balcani. Pentru ei, borșul a fost întotdeauna sfânt. Un borș […]
Rămânând în zodia zemurilor românești, pe care le numim, după influență și tipic, când ciorbă, când borș, când supă ori chiar zamă-zamă, ne strecurăm și astăzi în bucătărie, ca să privim peste umărul unei gospodine și să-nvățăm a găti de la ea. În Ardealul aromat cu frunze de tarhon, aflat-am cum se pregătește zama cu […]
Ingrediente:
1 litru bors
1 kg coaste miel
2 morcovi
2 cepe
2 cartofi
sare dupa gust
o leg patrunjel
1 telina
Iata o alta reteta trimisa de Corina Doldoran: Piftie de porc. Ingrediente Piftie de porc 1-ceapă 2-morcov 1-pâstârnac 5 buc. picior de porc piper sare 1 capatana-usturoi Mod de preparare Piftie de porc Se spala bine picioarele de porc apoi se pun intregi intr-o cratita mare la fiert impreuna cu morcovii, ceapa, pastarnacul, […]
Nu că-s moldoveancă („pe trei sferturi”, ca să nu fac nedreptate „sfertului” meu de rucăreancă – bunicii dinspre tată, adică), dar zic aşa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smântânii şi-a plăcintelor n-ai să găseşti în multe locuri din lumea asta. (Şi-ar trebui să mă credeţi pe cuvânt, c-am bântuit şi ţara, şi-ntinsul lumii, în căutare […]
Ingrediente
1 kg pulpa miel cu os
250 ml vin alb
250 ml apa
3-4 catei usturoi
cimbru
menta
piper
sare
Nu mai e mult pana la masa de Pasti, asa ca o reteta cu un preparat din miel este binevenita. Iata o reteta pe care Simona Lazar a cules-o din comunitatea aromana din Dobrogea: Miel in sos de iaurt, ca la machidoni. Ingrediente Miel in sos de iaurt, ca la machidoni un kg […]
Ingrediente:
Pastrav-2 buc, sare, ulei, piper usturoi, vin alb
Simona Lazar ne aduce o noua reteta de pe plaiuri moldovene: Tocană „ca la Bot’șăni”. Ingrediente Tocană ca la Botoșani carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru sămânță de mărar
Eu nu am făcut până acum sarmale fierte în vin dar am mâncat la mama unei prietene așa minunății de sarmale. Mă tentează să fac sarmale din astea pentru masa de Crăciun… îmi ține cineva companie la sarmale fierte în vin? Mod de preparare Sarmale fierte în vin 1. Cu o zi înainte de […]
Tania s-a inscris la concursul nostru cu aceasta reteta minunata de: Ciorba de miel cu legume si verdeturi proaspete. Ingrediente Ciorba de miel cu legume si verdeturi proaspete -700g carne cu os(spate, cap, gat..etc.)-eu am ales gat -1 cartof mare sau 2 mijlocii -1/2 ardei gras rosu -1/2 ardei gras verde -1/2 ardei gras […]
Oanapl10 s-a inscris la concursul nostru cu aceasta reteta minunata de: Taci si inghite. Vrei sa castigi un Slow cooker Crock-Pot? Trimite si tu retetele tale. Detalii aici! Ingrediente Taci si inghite -pentru mamaliga: 500 ml apa 500 ml lapte dulce sare 300 g malai -Alte ingrediente: 200g carnati afumati 50g pastrama 150 […]
Dacă vrei să faci o călătorie imaginară într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei, alege să prepari pentru cei dragi următoarea rețetă. Puiul preparat ca în Toscana vă va introduce în savuroasa bucătărie din zonă, care se distinge prin simplitatea și prospețimea ingredientelor. Cu siguranță că acest fel de mâncare va deveni rapid îndrăgit […]
Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei – era olteancă get-beget, cum s-ar zice – rețeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte și, la 1902, chiar de dincolo de țară. Căci Banatul acela – pe […]