Rețete românești: Borș țărănesc de văcuță

20 martie 2019,
Rețete românești: Borș țărănesc de văcuță

Eu zic să începem cu o mâncare aflată în fruntea listei de bucate pentru masa de prânz. Cu ce adică? Cu un borș. Pentru că bunicii noștri, țărani cu palmele asprite de muncă,  mai rar se înghesuiau la antreuri – meze, cum se spune prin Balcani. Pentru ei, borșul a fost întotdeauna sfânt.

Un borș țărănesc, din carne de vită se pregătește din aproape un kilogram de carne, aleasă de la piept și de la coadă, vreo 350 g de roșii, zarzavat de supă, o varză mică, sare, piper, câteva linguri de smântână, o legătură de pătrunjel verde, o jumătate de litru de borș – ori mai mult, ori mai puțin, după cât de acru vrei să îți iasă – și trei litri de apă.

Carnea se taie în bucăți mai mici, egale, care se fierb în apă cu sare. Pe măsură ce fierbe, se spumuiește. Apoi se taie zarzavatul în felii subțiri-subțiri – julienne, li se mai zice. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă roșiile, curățate și tăiate cubulețe, apoi borșul fiert aparte. La sfârșit, se adaugă miroasele. Adică piperul și pătrunjelul tocat. Poate chiar în ultima clipă.

Smântâna, ca să nu se brânzească, se încălzește și ea deoparte, după care se adaugă treptat, desfăcând-o cu furculița, în borșul de pe plită.

Se stinge flacăra și se pregătește masa…

 

Afla si alte retete culese de Simona Lazar din satele romanesti pe ANTENASATELOR.RO.

Cuvinte cheie:

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita