Nu sunt fan ciorba de burta, dar cum toata lumea o lauda am zis sa o incerc. M-am documentat temeinic si am facut o selectie a celor mai delicioase retete de ciorba de burta. De-acum trec la treaba.
Spor la treaba si pofta buna si voua!
Ciorba de burta # Reteta 1
Ingrediente Ciorba de burta
1.2 kg burta vita prefiarta
1 os vita
1 1/2 morcovi
1 gulie
2 radacini patrunjel
1 fir telina
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei rosu
1 ardei iute
400 gr smantana
6 catei mari usturoi
4 linguri sare mare
2 linguri ulei
7 linguri otet (pentru spalat burta)
Mod de preparare Ciorba de burta
Se fierbe bine osul de vita cu legumele iar separat burta.
Am strecurat supa obtinuta.
Am luat putina supa, am racit-o dupa care am adaugat smatana si oualele amestecate in prealabil.
Am luat oala dupa foc si am adaugat compozitia amestecand repede sa nu se branzeasca ciorba.
Se serveste dupa gust cu otet si mujdei de usturoi.
Ciorba de burta. Reteta doamnei Hadean # Reteta 2
Pe Adi Hadean il cunoaste multa lume si se stie cat de priceput este in bucatarie. Dar nici doamna Haean nu se lasa mai prejos. Iata reteta ei de ciorba de burta.
Reteta de ciorba de burta e una simpla si are variatiuni proprii fiecarei familii. In principiu, daca stii sa o faci iese buna, daca nu stii sa o faci, iese proasta. Doamna mea stie sa o faca.
Ingrediente ciorba de burta a doamnei Hadean
ma trimite sa cumpar legumele, burta (folosesc 2 kilograme de burta prefiarta, curatata si congelata, a durat ceva vreme pana am gasit una buna dar prefer asa decat sa iau burta cruda, mai mereu proasta, si sa trec prin tot procesul acela chinuitor, mirositor – bad mojo, cand stai la bloc – si, dupa mine, inutil si irelevant in tabloul final). Cumpar oase de vita cu maduva si doua picioare (mici) de porc. Mai cumpar morcovi, telina, patrunjel radacina, patrunjel frunze, ceapa si usturoi.
Mod de preparare ciorba de burta a doamnei Hadean
Vin acasa, las burta la decongelat de seara pe dimineata, spal si curat legumele, spal oasele, parlesc si curat picioarele de porc. Pun apa rece in oala de zece litri (e pierdere de timp si resurse sa incepi ciorba de burta intr-o oala mai mica de zece litri) si pun oasele si picioarele de porc, oparite o data, pentru 30 de secunde (lasa mult mai putina spuma). Focul trebuie sa fie mic, fierberea trebuie sa fie de tip extractiv, sa obtii din oase, picioare de porc si legume (pe care le pui in oala doar dupa ce incepe sa fiarba apa) tot gustul pe care pot sa-l ofere. Supa asta e cel mai important lucru la ciorba de burta, mai important chiar decat burta. Trebuie sa fiarba trei ore, timp in care poti sa pui in oala putina sare si, daca-i cazul, sa spumezi. Daca pe oasele pe care le fierbi ai si putina carne, e cu atat mai bine (poti sa pui 2-3 bucati de rasol, e fain ca la final sa pui in ciorba si cateva bucati de carne, pe langa burta). Dupa ce a obtinut supa de la care pleaca totul, doamna Hadean o strecoara intr-o oala mai mica (pierde cam 4 litri prin fierbere), imi da sa spal oala mare si sa aleg carnea de pe oase apoi mai strecoara o data supa si o pune inapoi in oala in care a fiert. De data asta adauga burta taiata in fasii potrivite, o pasta obtinuta din 8 catei de usturoi (nu foarte mari) zdrobiti si frecati cu putina sare si doua linguri de ulei si doi morcovi maricei, dati prin razatoarea mica. Stiu ca multa lume caleste morcovii in ulei si-i adauga la final in ciorba, pentru culoare. Nu spun ca-i gresit, spun doar ca daca-i dai prin razatoarea fina si-i lasi sa fiarba o ora pe foc mic, impreuna cu burta, ciorba va capata plus de gust si destula culoare, fara a mai fi ingreunata de o prajeala (apropo, dupa strecurare degresez ciorba, iau toata grasimea de la suprafata, se aduna cam o jumatate de litru de grasime pe care n-as da-o nimanui sa o manance).
Dupa ce fierbe ciorba cu burta-n ea o ora pe foc mic (destul cat sa capete gust de burta, daca ai reusit sa cumperi una de calitate – de obicei, cea mai scumpa e cea mai buna), doamna pune-n ea 100 de mililitri de otet de pe muraturi. E aromat si mai putin acid. Apoi drege ciorba cu un amestec facut din 5-6 galbenusuri la temperatura camerei amestecate cu 300 de grame de smantana si ciorba din oala, adaugata cate putin pentru a aduce dressing-ul la temperatura potrivita fara a-l branzi. Odata adaugat dressingul (zis si liezon, zis si ingrosala), stinge focul si lasa ciorba sa se linisteasca. Daca vrei sa-ti pui patrunjel tocat in farfurie, o lingura de smantana, mai mult otet sau ardei iute, nu te cearta nimeni.
Ciorba de burta ardeleneasca # Reteta 3
Ingrediente Ciorba de burta ardeleneasca
- 1 kg burta de vita prefiarta
- 5 L apa
- 4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 250 ml smantana
- 1 capatana de usturoi
- 2-4 linguri otet
- 2-3 oua
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare Ciorba de burta ardeleneasca
Ciorba de burta ardeleneasca – diferenta dintre ea si ciorba de burta traditionala este adaugarea rasolului sau/si picioarelor de porc. Se spala si curata bine rasolul sau/si picioarele de porc. Cand incepe sa fiarba, indeparteaza spuma formata cu o spumiera. Intre timp curata legumele si pune, separat, la fiert, burta cu putin otet si las-o sa dea in clocot. Adauga legumele peste rasolul sau/si picioarele de porc si lasa la fiert in continuare pana cand carnea se desprinde singura de pe oase. Scoate bucatile de carne si lasa-le la racit. Cand s-au racit indeajuns, taie-le bucatele si pune-le inapoi in oala cu legumele. Adauga si burta si extra apa, daca se cere. Mai lasa pe foc pana cand burta este foarte bine fiarta.
Intre timp curata usturoiul zdrobeste-l. Freaca-l cu sare ca pentru mujdei (pana obtii o pasta albicioasa, adica). Separat bate ouale cu un varf de sare si vreo 3 linguri de smantana. Adauga in ciorba ouale batute si jumatate din crema de usturoi. Opreste focul, acreste cu otet, dupa gust.
Pofta buna!
Ciorba de burta. Reteta lui Radu Anton Roman # Reteta 4
Cunosc oameni care mananca zilnic macar o ciorba de burta, iar Bucurestii, Braila, Galatii, Constanta, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, carciumile sale vestite si cautate numai pentru ciorba asta.
Ingrediente Ciorba de burta Radu Anton Roman
un kg burta de vaca sau vitel
o capatana mare usturoi
2 galbenusuri
leustean
sare
piper
2 kg ciocanele si picioare de vaca
200 ml otet
200 ml smantana
500 g zarzavat supa,
2 cepe,
2 morcovi,
2 buc. pastarnac
Mod de preparare Ciorba de burta Radu Anton Roman
Seara: Se pun 5 l de apa la fiert cu ciocanelele si picioarele sparte, se spumeaza. Se spala burta, se taie in bucati potrivite, se arunca grasimea, se curata de pielita „zbarcita“, se freaca cu malai si cu otet. Se lasa pana dimineata in apa rece cu o lingurita de bicarbonat, sa-i scoata acidul din musculatura. Dupa trei ore de fiert se scot oasele si ciocanelele din oala si se dezoseaza, taind zgarciurile.
Dimineata: Se pune burta la fiert in apa in care au fiert oasele, completata la 5 litri. Se rad morcovii, pastarnacul, se toaca ceapa din cutit. Dupa trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta si se taie taietei de aprox. 1 cm latime – 3 cm lungime (sau cum vreti). Se pune iar totul la fiert – burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul – inca vreo ora. Ciorba trebuie sa fie cat gros atata zeama, deci sa scada vreo 3 litri din cei 5 initiali; ce scade sub, se adauga. Se piseaza usturoiul, se freaca cu 1 lingura sare (cu varf), galbenusuri, smantana si putina zeama racita din ciorba. Se drege ciorba cu usturoi si restul, se pipereaza dupa gust, se presara leustean.
Se ofera fierbinte, cu ardei iute, dar sa fie la-ndemana si o oliviera cu mujdei, otet, smantana, ca fiecare are gustul lui. Sunt variante, desigur: vara se toaca si un ardei rosu gras, se stoarce si o rosie coapta. Atentie, se poate si fara picioruse si ciocanele de vaca, dar atunci trebuie sa marim corespunzator cantitatea de burta.
Pofta buna!
Ciorba de burta de vita # Reteta 5
Reteta de la anisoara67.
Ingrediente Ciorba de burta de vita
1 kg burta de vita feliata, prefiarta,2 morcovi,o radacina de patrunjel,o lingura de legume deshidratate ,sare,4 oua,200 g smantana,un pic de ulei
mujdei pentru acrit; o capatana potrivita de usturoi,100 ml otet,sare
Mod de preparare Ciorba de burta de vita
Se curata morcovul si radacina de patrunjel de coaja,se spala si se dau prin razatoarea fina.
Se spala bine burta feliata apoi se pune la fiert in cca 2,5 l apa.Se pune uleiul la incins apoi se caleste morcovul razuit,la foc mic,pana devine pastos.Se adauga la fiert impreuna cu radacina de patrunjel data prin razatoare,cu un praf de sare si legumele deshidratate.Se fierbe pana se inmoaie bine burta apoi se da de pe foc si se lasa cam 15 minute sa se racoreasca un pic si o dregem cu ouale batute impreuna cu smantana.Se serveste cu mujdei de usturoi si otet si mai adaugam smantana,dupa preferinta.
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video