Ultimele

Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Retetele tale » Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala
Cozonac cu mac smantana si coaja de portocala

Iata o delicioasa reteta de cozonac: Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala.

Ingrediente Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Aluatul:

500 g faina,

100 g unt,

250 ml smantana,

un plic cu zahar vanilat,

coaja rasa de la o lamaie si o portocala,

1/2 lingurita sare,

8 galbenusuri,

100 g zahar,

40 g drojdie.

Umplutura:

8 albusuri,

400 g mac ,

300 g zahar,

20 ml rom.

Mod de preparare Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.

Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald cca 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul.

Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.

Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.

Apoi se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta cat iese (cca 60 cm).

Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si apoi se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou.

Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul.

Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.

Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele.

Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou.

Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu.

Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii.

Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pina cind se coc primii.

Alte retete de cozonac de casa de la Sfatulparintilor.ro:

Cozonac impletit cu 3 umpluturi

Cozonac cu nuca si cacao

Incearca si aceasta reteta video

foto: Depositphotos.com

Data articol: decembrie 12, 2022