In Oltenia vechilor retete romanesti deprindem a gati, in zi de post, bucate de facut in zilele de dulce. In „Tara Prazului” si-a sosurilor intens condimentate, de-ti iau gura si pantecele foc, bag lingura de lemn prin strachinile cele frumos smaltuite si va-mbii la bucate oltenesti. Si dupa ce le-om cerca pe toate, ne-om pune dimpreuna si-om gati haiduceste un miel la groapa, ca-n timpurile cele vechi.
Mai intai grijim mielul, scotandu-l cu atentie din blana si curatandu-l in interior. Cu doi-trei pumni de sare grunjoasa, il frecam bine atat in exterior, cat si in interior si-l lasam asa, o bucata de vreme, sa se patrunda. Maruntaiele – adica inima si ficatul – le spalam de sange si le taiem bucati marunte pe care le amestecam intr-un bulgare de unt. Tot cu unt ungem mielul pe dinauntru si pe dinafara si pe la toate incheieturile, cum ungi un prunc cu alifie parfumata.
Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.