Ultimele

Rețete românești: Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut

Retetele tale » Rețete românești: Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut

In România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice – adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură aromânii. În secolele de convieţuire, şi-au împrumutat reţetele, ca un semn de preţuire reciprocă a culturii culinare specifice.

În satele din nordul Moldovei, în judeţele Suceava şi Botoşani, ucrainenii se numără printre etnicii care şi-au păstrat nealterate reţetele, iar o astfel de reţetă, deprinsă demult de la Maria Gorban, din comuna suceveană Ulma, am de gând să vă dezvălui şi eu acum. Cu atât mai mult cu cât, veţi vedea – ori mai bine trebuie să spun: veţi auzi – este una neobişnuită, prin ingrediente şi mod de preparare.

Pentru natinca sau… gât umplut, Maria Gorban m-a sfătuit să fac rost înainte de toate de pielea de pe gât de la o rață, o gâscă sau de la o curcă, scoasă prin rulare, cum scoţi o mănuşă strâmtă de pe mână. (Cine se pricepe, poate păstra și capul zburătoarei, curățându-l bine și pe dinafară, și pe dinăuntru).

Mai am trebuinţă de ficatul şi rânza păsării, grăsime, crupe de hrişcă sau porumb, 3 cepe mari, usturoi, piper şi sare.

Se călesc trei cepe, se adaugă rânza şi ficatul prefierte, tăiate cubuleţe. Se pun hrişca sau crupele de porumb prefierte, sare, piper şi usturoi. Se umple gâtul, se leagă la cele două capete şi se fierbe. Se scoate şi se pune la cuptor pentru a se rumeni. Se serveşte rece.

Afla si alte retete interesante, romanesti, culese de Simona Lazar, pe ANTENASATELOR.RO.

Data articol: martie 1, 2016