Ultimele

Feluri cu carne

Retetele tale » Feluri cu carne » Pagina 89

Ce fac de mâncare azi? Incearcă o tochitură moldovenească

Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se află 500 g carne de porc, 250 g cârnaţi afumaţi, 250 g ficat de porc şi doi rinichi de […]

16 iunie 2017

Ficăței cu verdeață

O să vă lingeți pe degete după o porție de ficăței pregătiți în felul acesta! Cum se prepară ficățeii cu verdeață1. Se curăță foarte, foarte bine ficățeii, apoi se fierb 3-4 minute în apă clocotită, ca să-și lase gustul amar. Se scot apoi, se taie și se usucă în șervete de hârtie de bucătărie. 2. […]

14 iunie 2017

Reteta de ministru: Crap in solzii lui

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi – in prima si a doua editie – are un titlu intrigant: „Dictatura gastronomica”. Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita […]

13 iunie 2017

Borș „holtei” cu sfeclă roșie

Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit „holtei”, adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu pâine şi mămăligă. Borşul acesta nu este doar gustos, ci are şi un efect terapeutic, curăţind organismul […]

08 iunie 2017

Supă cu lapte și verdețuri

Iata o reteta interesanta propusa de site-ul AntenaSatelor.ro: Supă cu lapte și verdețuri. Ingrediente – plante verzi – spanac, leurdă, păpădie, urzici, salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel – – legume și rădăcinoase – ceapă, morcov, cartof (facultativ) – unt, lapte bătut, lapte covăsit sau smântână (pentru dres).  

26 mai 2017

Pui cu lămâie și cartofi

Pui cu lămîie și cartofi- pare banal, nu este așa? Nu este chiar banal, puiul pregătit astefel este bine pătruns fără a fi tare și are o aromă de vis! Ingrediente: 2 pulpe întregi 5 cartofi 2 lămâi un pic de cimbru 2 linguri ulei 250 ml vin alb sec sare piper Modul de preparare […]

25 mai 2017

Rețete românești: Miel la groapă, copt în blana lui

In Oltenia vechilor retete romanesti deprindem a gati, in zi de post, bucate de facut in zilele de dulce. In „Tara Prazului” si-a sosurilor intens condimentate, de-ti iau gura si pantecele foc, bag lingura de lemn prin strachinile cele frumos smaltuite si va-mbii la bucate oltenesti. Si dupa ce le-om cerca pe toate, ne-om pune dimpreuna […]

24 mai 2017

Pui în crustă de piure

Pui în crustă de piure- de felul acesta de mâncare s-au îndrăgostit copiii mei în ultima vreme. Dacă vreți să încercați ceva nou…acum este momentul! Ingrediente: un piept de pui 100 g bacon afumat un kg cartofi 2 cepe un ou 2 căței usturoi o legătură pătrunjel 80 g unt 10 g unt, pentru tavă […]

24 mai 2017

Rețeta lui Tudor Gheorghe: Copane de curcă oltenească la tigaie

Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui – Oltenia, frate-miu! – pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp! Dar […]

16 mai 2017

Șalăul preotesei Minodora

Preuteasa parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednica. Tinea casa cu mana de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci „daruiti de Domnul”, parohia intreaga si pe… „taica popa”. Unii spun ca pana si protopopul „se cam temea” de rigorile ei, cand venea in inspectie la parohie si coana Minodora il poftea la masa. Se temea, […]

14 mai 2017

Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai mult în atenția publicului și ca autor de cărți de bucate. În „Dictatura gastronomică”, Bacalbașa, jurnalistul, face și mici, nevinovate trimiteri la situația politică a vremii… prin denumirile unor rețete. Astfel, va aminti de „regență”, profitând de faptul […]

14 mai 2017

Supă cu perișoare de pui

Supă cu perișoare de pui am făcut pentru prima dată când bâiețelul meu era mic. El a fost foarte încântat dar ne-a plăcut și nouă, adulților. De atunci o fac pentru întreaga familie! Ingrediente pentru supă cu perișoare de pui: ● un piept de pui ● un ou ● 3-4 linguri orez ● puțină verdeață […]

09 mai 2017

Șalăul în aspic al preotesei Minodora

Iata o reteta deliciosa culeasa de Simona Lazăr.   „Preuteasa” parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednică. Ținea casa cu mână de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci „dăruiți de Domnul”, parohia întreagă și pe… „taica popa”. Unii spun că până și protopopul „se cam temea” de rigorile ei, când venea în inspecție la parohie […]

30 aprilie 2017

Dictatura gastronomica: Salaul meu

Va prezentam o rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009.   Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si […]

30 aprilie 2017

Supă de nohot

Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta – ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre – se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie în mahala. Mărturie ne stau și rețetele din „coprinsul” întâielor noastre cărți de bucate. În […]

09 aprilie 2017