Ultimele

Tarhana cu fan de urzici

Retetele tale » Tarhana cu fan de urzici
Tarhana cu fan de urzici

Va prezentam o reteta deosebita, culeasa de Simona Lazar din judetul Caras-Severin, localitatea Glimboca.

Ingrediente Tarhana cu fan de urzici

tarhana din 500 g de faina,

doua maini de urzici uscate,

o lingura de pasta de tomate,

un morcov,

o ceapa,

sare,

piper,

mujdei de usturoi

Mod de preparare Tarhana cu fan de urzici

Toamna, inainte de caderea primei brume, urzica, mai ales daca a fost o data secerata in iulie, face sfarcuri noi. Adica lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din varf si, dupa ce le-ai spalat in trei ape, se pun la usct pe cuptor. Se va obține un fan usor si inchis la culoare. Aceste urzici, pastrate in sac de panza rara, sunt tamaduitoare si de folos pe gerul iernii.

Se pun doua maini bune de urzici intr-o oala adanca, se toarna apa clocotita peste ele cat sa le cuprinda si se lasa acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adauga pasta de tomte, o ceapa rasa, puțin morcov ras, sare, piper.

Se toarna fiertura peste tarhana (un fel de paste despre care se crede ca se pregateau si-n vremea dacilor) si se drege u mujdei proaspat. Se mananca cu mamaliga.

Reteta din Glimboca, județul Caras-Severin, aflata de la Uica Mihai si publicata in volumul „Retete alese pentru Post si Craciun” de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.

Incearca si aceasta reteta video

Alte retete delicioase, gasiti pe AntenaSatelor.ro.

foto: Depositphotos.com

Data articol: februarie 13, 2022