Margareta ne incanta cu o reteta delicioasa de Bors din legume de vara.
Iata o reteta ideala pentru un pranz sanatos: Supa de sfecla.
Iata o reteta interesanta de sezon: ciorba scazuta de urzici.
O mancare delicioasa, usoara pentru stomac si foarte gustoasa: Ciorbita de legume.
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit „holtei”, adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu pâine şi mămăligă. Borşul acesta nu este doar gustos, ci are şi un efect terapeutic, curăţind organismul […]
Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea – mama Lina, adică – tocmai deschidea ușița cuptorului în care se coceau pâinile. Pâini mai mici, de le zicea „picioi”. Puse laolaltă într-o cratiță mare, rotundă și mai năltuță. Dar acolo, în câmpie, se […]
Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta – ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre – se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie în mahala. Mărturie ne stau și rețetele din „coprinsul” întâielor noastre cărți de bucate. În […]
Părintele Dionisie, șeful cuhniilor de la Mănăstirea Căldărușani, îmi mărturisea cu un deceniu în urmă că niciodată nu i-a fost teamă că nu va avea ingredientele necesare în cămară. Și asta pentru că simpla rugăciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea. Îmi spunea părintele că dacă n-avea zahăr, sau orez, ori ceapă, […]