Ultimele

Rețeta lui Bacalbașa: Imam Bayaldi

Retetele tale » Rețeta lui Bacalbașa: Imam Bayaldi

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un  fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal vinetele, ca doar va spusei. In traducere, inseamna imamul a lesinat.

Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi, insa, a uitat sa cumpere alimente iar sotia lui a fost nevoita sa gateasca numai cu ceea ce mai ramasese in camara, respectiv vinete, ardei si ulei de masline. Ea a pregatit un fel de mancare ce a fost pe placul imamului care a si laudat-o. A doua zi, femeia i-a spus sotulu sa cumpere si ulei de masline, daca tot face piata. El s-a mirat, pentru ca stia ca mai este un vas plin in camara. Atunci, nevasta i-a spus ca l-a pus pe tot in mancare : “ Ai vazut ca, desi nu era nici un pic de carne, mancarea a fost foarte gustoasa, pentru ca am scaldat vinetele in ulei. “Auzind ca a mancat ceva pregatit cu un vas intreg de ulei de masline, scump, imamul a lesinat!

 

Reteta nu-i nici pe departe atat de complicata pe cat pare. Constantin Bacalbasa in “Dictatura gastronomica” zice asa:

Ia patlagele vinete mici, curata in lung si la intervale ate o suvita din coaja, cresteaza-le si impaneaza-le cu usturoi. Opareste-le cu apa sarata, taie ceapa si prajeste-o cu untdelemn. Dupa ce s-a rumenit, dar nu prea mult, adauga bulion de patlagele rosii sau, vara, patlagele fara pielita si seminte taiate marunt; mai adauga ardei gras taiat in patrate mici, marar, patrunjel tocat si amesteca toate cu sare, putin vin alb si putina apa calda. Amestecul acesta il asezi intr-o tava, peste el insira patlagele vinete si pune la cuptor. Mai toarna putin untdelemn si putin vin, pune si putin pier si lasa in cuptor pana ce se topeste amestecul.

Afla zilnic retete minunate pe ANTENASATELOR.RO.

 

Data articol: septembrie 14, 2015