Mod de preparare
Incepem cu maiaua: intr-un bol, desfacem drojdia cu mainile, punem zaharul si o lingurita de faina. Amestecam si lasam sa inceapa sa creasca (la suprafata, vor aparea bule mici de aer).
Intr-un castron larg, cernem faina (sa aveti intotdeauna pregatite in plus cateva linguri de faina).
Facem o gropita si adaugam untura, untul, oul si sarea. Amestecam usor (nu insistent), dupa care punem drojdia crescuta. Incepem sa framantam aluatul, picurand si laptele treptat.
Se framanta rapid (4-5 minute) un aluat, cu o consistenta destul de tare, care se lasa la crescut, in bucatarie, timp de 30 de minute.
Aluatul se imparte in doua. Se intind foi dreptunghiulare cu grosimea de 0.3 cm si se taie cu rola de patiserie in fasii late de 0.5 cm si lungi de 10-15 cm, care se rasucesc usor. Va ies 2 tavi mari de saratele!
Se „aliniaza” in tava acoperita cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute, pana devin aurii (fara a le arde).
Se servesc simple sau alaturi de un pahar de bere, tuica, vin!
Pentru varianta cu adaosuri (seminte, cascaval) procedati in felul urmator: dupa ce ati intins aluatul, il ungeti cu ou batut si puneti ce doriti. restul pasilor sunt identici.
Citeste continuarea: 1 2