Numele preparatului vine de la instrumentul muzical timpan, probabil datorita formei asemanatoare cu cea a instrumentului pe care placinta o capata daca este pregatita in vasul corespunzator (care are, din cate am inteles, inaltimea egala cu diametrul). Cum eu nu am avut un vas special pentru Il Timballo, am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, de 26 cm diametru.
Cat despre ingrediente, in functie de regiune, acestea difera: orez in Emilia-Romagna, clatite in Abruzzo, vinete in Sicilia, ravioli sau gnocchi in alte regiuni, etc. In cazul meu, placinta contine paste spirale, chiftelute de porc, carnati, mazare si branzeturi (mozzarella si parmezan), si este adaptata de pe cunoscutul site italienesc de retete giallozafferano.it. Daca doriti, puteti adauga si oua fierte (taiate sferturi sau felii), in sosul de rosii puteti pune si bucatele de bacon, iar mazarea o puteti inlocui cu morcovi sau alte legume, taiate cubulete de marimea bobului de mazare.
Mai trebuie sa stiti ca Il Timballo se preteaza de minune pentru mesele cu multi invitati. Nu de alta, dar, din cantitatile de mai jos, rezulta o placinta maaare si grea, de aproximativ 3,5 kg. Evident, puteti ajusta cantitatile si pregatiti placinta intr-o forma mai mica. Sau o puteti face mare si congelati jumatate, intr-o cutie care se inchide ermetic (cand vreti sa o mancati, o decongelati in frigider si o incalziti in cuptor, cam 20 de minute). Ori, daca vreti sa plusati si la capitolul aspect, puteti apela la forme individuale (ramekin-uri din acelea mai mari).
Ingrediente (pentru 12 portii):
Pentru aluatul fraged:
– faina 400 g
– unt (80% grasime) 200 g !! rece, din frigider
– sare
Pentru umplutura:
– paste (macaroane, spirale, penne) 400 g
– carne tocata de porc 350 g
– carnati de porc afumati 300 g
– mazare (proaspata sau congelata) 300 g
– parmezan ras 100 g
– mozzarella 300 g
– oua 2 buc. + 1 galbenus pentru uns
– ceapa 1 buc. medie (60 g)
– ulei de masline 2 linguri
– smantana lichida 2 linguri
– suc de rosii 500 ml
– supa de carne 150 ml
– miez de paine 50 g
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat