Secretul bine păstrat de la 1900: Ochiuri românești

05 august 2022,
Ochiuri românești

Ouăle nemțești se fac – zicea Ecaterina Comșa, pe la începutul anilor 1900 – într-o tigaie de ochiuri (cu adâncitură pentru fiecare oușor), prăjite-ntr-o lingură de unt fierbinte. Oul se sparege și se pune-n „scufundătură” cât untul face spume albe și nu a început a se rumeni. Apoi flacăra se face mică-mititică și ochiurile se coc în fierbințeala untului. Ouăle ochi nemțești sunt, am zice astăzi, „bombă calorică”.

Prin comparație, ochiurile românești sunt de-a dreptul dietetice! Nu tu unt sau altă grăsime… cel puțin nu la început, că rețeta, se va vedea, are și ea capcanele ei.

Cum se fac, dară, ochiurile românești?

„Fierbem într-o cratiță apă sărată; când aceasta fierbe spargem și lăsăm în apă, binișor, câte ouă vrem, dara în așafel ca ouăle să nu se strice, nici să nu le punem unul peste altul. Apoi acoperim cratița, luând-o de pe foc, să nu fiarbă tare, și lăsând ouăle să stea în apă cca 10-15 minute. După aceea, le scoatem cu lingura găurită, dar cu băgare de seamă să nu le stricăm, și le punem pe o farfurie lungă și încălzită, apoi, turnând deasupra unt proaspăt și tare fierbinte, le servim înainte de orice altă mâncare.”

(din volumul „Buna Menajeră sau Carte de bucate”, Ecaterina dr. S. Comșa, Craiova, 1902)

Alte retete delicioase gasesti pe ANTENASATELOR.RO.

 

Incearca si aceasta reteta video

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie:

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita