Mamele se straduiesc sa dea copiilor lor cat mai multe legume, datorita aportului nutritiv cunoscut al acestora. Insa, dupa ce incepe diversificarea si incet – incet le introducem rand pe rand in dieta legume, constatam ca unele sunt apreciate si preferate in timp ce altele sunt respinse categoric.
Copilul meu, de exemplu, a indragit spontan brocoli (niciunul dintre noi, parintii ei, nu consumam brocoli pana la ea si nici nu prea vazusem in familiile noastre) in schimb nu suporta ardeiul gras proaspat si mirosul lui tare si de neconfundat. Incerc sa ii dau ardei gras sub forma de ardei gras umplut cu carnita de pui sau in diferite ciorbe sau supe. Desi nu e acelasi lucru ca atunci cand copilul mananca legume crude nu mereu il putem determina sa le bage in gura in stare naturala si nu mereu este indicat pentru mucoasa sensibila a stomacului si intestinelor lui.
Iata mai jos cateva propuneri de ciorbe si supe bogate in legume, deci in minerale si vitamine, pe care copiii vostri le pot indragi. La mine a functionat. Acestea sunt indicate pentru copii de la doi ani in sus.
1. Supa-crema de mazare
Ce ne trebuie:1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras, ½ telina, 200 g mazare, 30 g unt, 1 galbenus, 1 lingura iaurt, sare dupa gust, patrunjel.
Cum se prepara:cureti si speli ceapa, ardeiul, telina si morcovul, le tai in bucati mai mari si le pui la fiert intr-un litru de apa. Adaugi mazarea si lasi sa fiarba timp de 15 minute. Dupa ce au fiert, le pasezi in blender cu zeama de la fiert apoi sarezi dupa gust. Bati galbenusul cu iaurtul si il adaugi in supa fierbinte. Torni supa in farfurii si pui cate o lingurita de unt iar deasupra presari patrunjel tocat fin.
2. Supa de perisoare din ficatei
Ce ne trebuie pentru supa: 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, ½ telina, 1 ceapa, 1 cartof, 2 linguri orez, 2 linguri suc de rosii, ½ legatura patrunjel, sare
Ce ne trebuie pentru perisoare: 200 g ficatel de pasare, 1 ou, ½ legatura patrunjel, 1 lingura pesmet, 2 linguri faina.
Cum se prepara supa: Se fierb in 1,5 litruapa toate legumele curatate si taiate marunt si se pune sare dupa gust. Cand legumele au fiert, strecori supa.
Cum se prepara perisoarele: Fierbi ficatul in apa cu un praf de sare. Cand este gata, il scoti, il lasi sa se raceasca, apoi il pasezi impreuna cu legumele fierte. Amesteci cu verdeata tocata marunt, oul, sare dupa gust si pesmet, pana obtii o pasta din care modelezi perisoare de marimea unei nuci, pe care le treci prin faina. Pui din nou la fiert supa strecurata impreuna cu orezul spalat in prealabil, iar cand da in clocot adaugi sucul de rosii si perisoarele si mai lasi pe foc 5 minute. Servesti cu patrunjel tocat deasupra.
3. Ciorba taraneasca de pui, cu zdrente
Ce ne trebuie: 200 g piept de pui, 1 radacina de patrunjel, 1 ardei gras, ½ dovlecel, 1 ceapa, cate 100 g fasole verde, mazare, conopida si varza, 2 linguri bulion sau 3 rosii, 1 ou, 1 lingura faina, 3 linguri gris, sare dupa gust.
Cum se prepara : Tai carnea de pui cubulete si o pui la fiert in apa usor sarata, avand grija sa indepartezi din cand in cand spuma.
Cand carnea e aproape fiarta, cureti si speli legumele. Tai patrunjelul, ardeiul, ceapa si dovlecelul cubulete, toci mare varza, rupi fasolea bastonase de 2-3 cm, iar conopida o desfaci in buchetele.
In oala cu carne completezi cu apa fierbinte pana la 2 litrisi pui la fiert legumele. Bati bine oul cu un praf de sare, adaugi grisul si faina si lasi compozitia la rece pana fierb legumele.
Potrivesti de sare, verifici daca au fiert legumele si torni bulionul diluat cu putina apa. Lasi focul mic si pui cu lingurita compozitia pentru zdrente.
4. Supa-crema de rosii cu galuste de branza
Ce ne trebuie pentru supa: 100 g orez, 1 ceapa mica, 1 telina mica, 500 ml suc de rosii, 1 varf de cutit busuioc uscat, 50 ml ulei, sare dupa gust.
Ce ne trebuie pentru galuste: 2 linguri gris, 1 ou, 200 g branza dulce de vaci bine scursa, 3 ardei grasi, 2-3 linguri ulei.
Cum se prepara supa:Cureti ceapa si telina, le speli, le tai marunt si le inabusi cu uleiul si 100 ml apa. Adaugi orezul, apoi stingi cu 500 ml apa fierbinte. Dupa ce au fiert bine, torni sucul de rosii, sarezi, adaugi busuiocul si mai lasi sa dea in cateva clocote. Mixezi supa in blender sau o pasezi printr-o strecuratoare deasa.
Cum se prepara galustele: Speli ardeii, ii cureti, ii dai prin razatoare, apoi ii inabusi cu uleiul si cateva linguri de apa si ii lasi sa scada. Amesteci branza cu oul batut, grisul, ardeii raciti si lasi la rece pentru 30 minute. Iei compozitie cu lingura umeda si dai forma de galuste, pe care le fierbi in apa sarata, la foc mic, timp de 10 minute.
Pui din nou la incalzit supa, adaugi galustele fierte si o servesti copiilor la masa.
5. Supa-crema de conopida
Ce ne trebuie: 500 g conopida, 250 g cartofi, 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 litrisupa de legume pregatita in prealabil, 100 g smantana degresata, 3 galbenusuri, sare dupa gust.
Cum se prepara supa de legume:fierbi 2 morcovi, 1 albitura, ½ telina, 1 ardei si strecori zeama.
Cum se prepara: Speli conopida si o desfaci in bucatele, pe care le lasi timp de 10 minute in apa cu sare. Cureti cartofii si ii tai cubulete. Cureti ceapa, o toci marunt si o calesti putin in ulei. Adaugi conopida si cartofii, apoi stingi cu supa de legume fierbinte si lasi sa fiarba la foc mijlociu, amestecand din cand in cand. Strecori si pasezi legumele bine fierte, avand grija sa pastrezi cateva buchetele de conopida pentru décor. In supa fierbinte adaugi piureul de legume, sarea si galbenusurile batute cu smantana. Servesti portiile decorate cu conopida, alaturi de crutoane de paine prajita.
6. Supa de lapte cu orez si branza
Ce ne trebuie: 1 litruapa, 50 gorez, 250 ml lapte, 50 ml ulei de masline, 1 ou, 100 gbranza, 1 morcov, cateva fire de patrunjel verde.
Cum se prepara: Speli orezul in 2-3 ape si il pui la fiert. Cureti si speli morcovul, il dai prin razatoare si il fierbi impreuna cu orezul. Dai branza pe razatoare si o amesteci cu oul batut. Cand orezul si morcovul au fiert, torni laptele si lasi sa dea in cateva clocote. Stingi focul, adaugi uleiul de masline si branza amestecata cu oul batut, apoi acoperi vasul cu un capac si il lasi astfel timp de 10 minute. Servesti supa calda, presarata cu patrunjel verde.
7. Ciorbita de pui cu legume
Ce ne trebuie: 200 g inimioare de pasare, 1 ceapa, 1 dovlecel, 1 ardei gras, 100 gfasole verde pastai, 1 lamaie, sare dupa gust.
Cum se prepara: Speli inimioarele de pasare, le pui la fiert la foc mic, intr-un litru de apa cu putina sare. Indepartezi mereu spuma care se formeaza. Cureti si speli legumele. Tai ceapa marunt, ardeiul cubulete, iar dovlecelul si pastaile betisoare de 3-4 cmlungime. Fierbi legumele impreuna cu carnea timp de 15 minute, apoi potrivesti de sare si acresti cu zeama de lamaie.
Le servesti copiilor ciorba calduta iar celor mai mici le tai marunt carnea si legumele.
8. Supa crema de ficat de pui
Ce ne trebuie: 200 g ficatei, 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 1 radacina de pastarnac, 3 rosii, 1 dovlecel, 50 ml ulei, 2 felii paine.
Cum se prepara: Speli ficateii si ii inabusi cu uleiul si 100 ml apa. Adaugi ceapa, ardeiul, dovlecelul si pastarnacul curatate si taiate cubulete si rosiile decojite, taiate marunt. Lasi sa se inabuse impreuna timp de 5 minute, apoi completezi cu apa fierbinte pana la 1 litrusi le fierbi timp de 15 minute. Stingi focul, pui la inmuiat feliile de franzela si mixezi totul in blender sau pasezi printr-o strecuratoare fina.
9. Supa crema de peste
Ce ne trebuie: 250 gpeste usor de dezosat (cod, merluciu, salau), 2 morcovi mici, 1 cartof, 1 ardei, 1 fir de praz, 1 praf de sare, 1 galbenus, 1 lingura smantana, ¼ legatura patrunjel verde.
Cum se prepara: Pui pestele la fiert dupa ce l-ai spalat, curatat si i-ai indepartat capul si maruntaiele in prealabil. Pestele va fierbe pentru 10 minute in 1 litrude apa cu sare. Scoti pestele, il lasi la racit si il cureti de pielite si oase. Cureti si speli legumele, le tai in bucati mici si le pui la fiert 15 minute in apa in care a fiert pestele. Scoti legumele si le pasezi prin sita impreuna cu pestele dezosat si le mixezi pe toate in blender, cu putina zeama. Amesteci piureul obtinut cu zeama in care au fiert legumele. Pui din nou pe foc, adaugi smantana amestecata cu galbenusul si mai lasi sa dea intr-un clocot. Presari patrunjel tocat fin in fiecare farfurie.
(Sursa: Carticica practica nr 19).
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com