Traditional de 1 decembrie: Celebrul CIOLAN CU FASOLE in cea mai savuroasa varianta

30 noiembrie 2020,

Ei, dragilor, uite ca soseste si luna decembrie, ultima din an. Prima zi a lunii o sarbatorim cu totii, cu mic, cu mare, unii la munte, altii pe langa casa, sau fiecare asa cum isi doreste.

Celor care stau acasa sau, oriunde ar fi, au la indemana un ceaun si ingredientele retetei traditionale de 1 decembrie, eu le ofer o senzationala reteta de CIOLAN AFUMAT CU FASOLE, asa cum n-au mai mancat niciodata pana acum!

 

Iata ce aveti de facut:

puneti, de cu seara, la inmuiat, 1 kg fasole boabe marunte, pe care inainte o spalati bine de tot si in mai multe ape. Lasati-o peste noapte in apa, la inmuiat, cu un pumn de sare grunjoasa. Recomand fasolea marunta, fiindca e cea mai frageda varianta de fasole boabe (spre deosebirie de soiurile cu bob mare).

Dimineata sau oricand a doua zi, puneti-o la fiert. Cand da in clocot, varsati apa si spalati-o din nou si puneti-o intr-o noua apa. Eu va sfatuiesc s repetati aceasta operatiune de vreo 3-4 ori. In apa finala, pe langa fasole, mai adaugati: 2 morcovi mari, 3 cepe mici, 1 telina, 1 radacina de patrunjel si 1 pastarnac. Puneti langa toate acestea si un cartof mic, taiat in doua. O sa-l scoateti in final, dar acesta absoarbe o mare parte din elementele care produc, ulterior, gaze intestinale.

 

Lasati totul la fiert si in acest timp, intr-un vas separat, puneti la fiert ciolanul afumat, intreg, in apa si cateva boabe de piper, un pahar de vin si 3-4 foi de dafin.

Lasati sa fiarba cel putin 2 ore, pana se desprinde carnea de pe os.

Cand continutul ambelor vase este fiert, intr-un ceaun puneti la calit vreo 2 cepe si morcovul fiert din fasole, taiat cubulete mici. Trantiti fasolea cu ceva zeama in care a fiert, apoi ciolanul fiert in vin si mirodenii, desfacut fasii, in acelasi ceaun, impreuna cu foile de dafin, adaugati vreo 6-8 linguri de bulion si, daca aveti in casa putin kaizer afumat, trageti vreo cateva cubulete repede la tigaie si adaugati-le in fasole. Spre sfarsit, puneti si o mana de patrunjel proaspat tocat.

 

 

Serviti toata minunatia asta cu un castron maaaaare de muraturi asortate, alcatuit din: gogonele, castraveciori murati si conopida murata.

 

Spor la treaba si pofte nebanuite! Si la multi ani de 1 decembrie, dragi prieteni!

 

Incearca si aceasta reteta video

Imagine de HomeMaker de la Pixabay

Cuvinte cheie: , ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita