O reteta traditionala romaneasca: sarmale in foi de varza acra.
Ingrediente
– o jumatate kg carne de porc tocata + 250 gr carne vita
– 100-200 gr (in functie de gust) de sunculita afumata de porc
– 1 legatura marar
– 1 legatura patrunjel
– 1 kg si jumatate de varza acra (murata)
– 2 linguri ulei
– 1 cescuta de orez (aprox 100 gr)
– 1 ceapa medie
– 2 linguri bulion
– 300 ml suc de rosii
– 2 foi de dafin, cimbru, sare si piper
Mod de preparare
– Se spala varza in apa rece si se desfac cu atentie frunzele, una cate una. Se taie cotoarele
– Carnea de porc si vita, daca nu o aveti deja tocata, o dati prin masina de tocat, impreuna cu ceapa. Daca aveti cumparata carnea tocata, atunci ceapa o taiati marunt si o amestecati cu carnea.
– Puneti carnea intr-un vas mare, pentru a incapea toate ingredientele. Adaugati orezul spalat cu apa rece si scurs bine, sare si piper.
– Se taie marunt mararul si patrunjelul si se adauga peste compozitia de mai sus si se amesteca bine.
– Se adauga si bulionul si totul se amesteca pana la omogenizare.
-Apoi formam sarmalutele.
– Se pregateste o oala voluminoasa, se adauga pe fundul acesteia cele 2 linguri de ulei si cateva frunze de varza taiata fideluta. Apoi se incepe asezarea sarmalelor.
– Se taie sunculita sau costita afumata in bucatele mici si se aseaza printre randurile de sarmalute. Tot printre sarmale se pun si cele doua foi de dafin si cateva boabe de piper negru.
– Deasupra sarmalelor se mai pune varza tocata fideluta si apoi se toarna sucul de rosii si se mai adauga inca putina apa pana ce sarmalele vor fi acoperite bine de apa (aproximativ inca 200 ml de apa).
– Se pun la foc potrivit si se lasa sa dea in clocot aproximativ o ora si jumatate. Nu se da prin sarmale, doar se rasuceste din cand in cand cratita pe foc pentru a se aseza singure in cratita.
– Dupa ce sarmalele sunt aproape gata, se introduc aproximativ 20 minute la cuptor pentru a scadea si a se rumeni frumos.
-Se servesc cu smantana si ardei iute dupa gust.
POFTA BUNA