Ultimele

Pui la cuptor suculent si reteta originala de ghiveci calugaresc

Retetele tale » Pui la cuptor suculent si reteta originala de ghiveci calugaresc
pui la cuptor - sfatulparintilor.ro - alison-marras-GyV6SL_fKsI-unsplash

Prieteni dragi, azi m-am gandit sa va dezvalui doua retete: una ceva mai pacatoasa, un pui la cuptor asa cum n-ati mai mancat pana acum, si respectiv o reteta savuroasa de ghiveci calugaresc pentru cei care au decis sa tina post.

Pui la cuptor  – suculent si savuros

Cumparati un puisor cam de 1,200 kg, maximum 1,500 kg, nu mai mare. Spalati-l asa, intreg, parliti-l, daca e cazul, apoi spalati-l din nou si asezati-l pe un servet curat, si uscati-l foarte bine. Sa aveti la indemana, dragilor, sare de mare, piper, si usturoi pisat, crud. Ungeti puisorul nostru cu toate aceste mirodenii bine de tot, si pe dinauntru, si pe dinafara si ajutati-va si de oleaca de ulei de floarea soarelui. Preincalziti cuptorul. Apoi asezati puisorul astfel uns intr-un vas termorezistent, puneti-I o felie mica de unt inauntru si o crenguta de rozmarin. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati totul la cuptor. Dupa o ora, inlaturati folia de aluminiu si lasati puisorul sa prinda o crusta frumoasa si aurie, stropindu-l cu zeama din vas. Aduceti-l cald la masa, pe o tava si n-ar fi rau sa intocmiti degraba si un mujdei gros de usturoi, ca sa alunece mai bine carnita noastra frageda.

Ghiveci calugaresc de post – reteta originala

Dragii mei, va ofer si aceasta minunata reteta de post, in varianta ei originala, asa cum se face in manastirile noastre romanesti. Asadar, aveti nevoie de 5-6 cartofi,  3 morcovi,  3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida mica, 1 varza mica,  o mana de fasole verde frageda, 1 telina mica, bulion,  3 cepe, 4 rosii sau o conserva de rosii in bucatele, o capatana de usturoi pisata,1 pahar ulei, 3 legaturi patrunjel verde, sare, piper.

Cu atatea legume, va dati seama ca trebuie sa ne apucam de curatatul cojilor. Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii, morcovii, telina si rosiile. Varza o taiem  fideluta. Pe toate acestea le adaugam peste ceapa.  Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata, plus bulionul si usturoiul pisat. Punem totul in cuptor  timp de o ora. In final, presaram patrunjelul ramas.

Daca nu tineti post, peste aceasta portie de ghiveci puteti pune smantana sau branza rasa.

Spor la gatit si pofte nebanuite va doresc!

Photo by Alison Marras on Unsplash

Data articol: ianuarie 12, 2020