Ca in cazul altor retete de pe blog, cea de astazi s-a “nascut” prin experimente. Totul a inceput cand am mancat, la un moment dat, intr-un restaurant arabesc, niste excelente kibbe (kebbe, kibbeh sau cum vreti voi sa spuneti chiftelutelor acelea lunguiete din bucataria levantina, avand la baza carne de vita si bulgur) in sos de iaurt cu menta. Atat de mult mi-a placut sosul cremos de iaurt, incat m-am apucat sa caut despre el, cum se face si, mai ales, ponturi pentru a nu se taia cand se incalzeste si se combina cu sucul de lamaie. Dupa mai multe incercari, am ajuns la varianta de fata, pe care m-am gandit sa v-o prezint si voua, poate va tenteaza :).
Ideea este ca aveti nevoie de un iaurt gras si bine scurs, gen iaurt grecesc. Apoi, pentru a-i mentine cremozitatea, trebuie sa puneti putina faina de porumb (amidon), sa pastrati focul la minimum si sa amestecati continuu in sos. In plus, daca este sa tinem cont de unele sfaturi din vastul internet, cand amestecati trebuie sa o faceti intr-un singur sens (ce-i drept, nu am testat opusul, sa vad daca se taie sosul amestecand invers). Cat despre carnea pe care sa o puneti in sos, puteti face kibbe daca vreti (eu nu am inca reteta pe blog, dar gasiti indicatii pe alte site-uri). Dar, puteti pune si pui (piept sau, ca sa fie mai gustos, pulpe) ori dovlecei umpluti cu carne si orez.
Ingrediente (pentru 3-4 portii):
– pulpe de pui fara piele 1 kg
– iaurt scurs 900 g
– faina de porumb (amidon) 1 lingura cu varf (18 g)
– menta uscata 1 lingurita
– usturoi 2 catei mari
– ulei 2 linguri
– suc de lamaie
– sare, piper macinat