O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai mult în atenția publicului și ca autor de cărți de bucate. În „Dictatura gastronomică”, Bacalbașa, jurnalistul, face și mici, nevinovate trimiteri la situația politică a vremii… prin denumirile unor rețete.
Astfel, va aminti de „regență”, profitând de faptul că în marea bucătărie franceză există o serie de preparate numite „Regence”), de „marele vecin” sovietic („Șalăul sovietic” fiind una dintre aceste rețete) sau chiar o va pomeni pe Duduia – respectiv Elena Lupescu, care în acea perioadă era metresa regelui Carol al II-lea. Nu știm încă dacă acest fel de preparare a peștelui era pe placul Elenei Lupescu, nici dacă denumirea rețetei ascunde un omagiu sau o ironie (deși înclinăm să credem că despre aceasta din urmă este vorba). Dar iată rețeta.
„Într-o cratiță pune unt, o ceapă rasă, puțin pătrunjel, 50 g de ciuperci tăiate subțire. Culcă șalăul deasupra, adaugă 4-5 linguri de vin alb, câteva linguri de apă, până se acoperă peștele, zeama unei jumătăți de lămâie și două tomate, fără pieliță, fără semințe și tocate. Sare și piper. Acoperă cratița și lasă să fiarbă 25-30 de minute. Scoate șalăul pe o farfurie și toarnă lichidul în care a fiert după ce i-ai încorporat unt.
Dacă vrei, pune la cele două capete ale farfuriei rondele de pătlăgele vinete tăvălite în făină și prăjite în untdelemn.
Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare”, de Constantin Bacalbașa, ediție îngrijită, prefațată și adnotată de Simona Lazăr, Editura Cartex, 2009
Alte retete delicioase le gasiti pe AntenaSatelor.