S-a întâmplat să ajung la Sâmbăta de Sus tocmai la ceasul când cea care avea să-mi fie gazdă curăța păstrăvii care urmau să ajungă în farfurie la masa de prânz. Iazul e la numai câţiva metri de uşa bucătăriei și n-aveam nici un dubiu că peștele e proaspăt prospăcior. Ce m-a intrigat a fost rețeta: Păstrăv umplut cu nucă în foitaj, şi n-am rezistat să întreb cum se prepară.
Ingrediente Păstrăv umplut cu nucă în foitaj
La doi păstrăvi, avem nevoie de 100 g ceapă, 100 g miez de nucă, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin. „Cu un cuţit bine ascuţit, păstrăvul se despică pe şira spinării, scoţând şira şi coastele, se eviscerează, iar apoi se spală. Se lasă la scurs după care se condimentează (sare, piper).
Se pregăteşte umplutura: ceapa tocată mărunt se înăbuşă în ulei şi puţină apă, se adaugă miezul de nucă tocat, rozmarinul şi usturoiul pisat. Se ia de pe foc. Când este aproape rece se amestecă această compoziţie cu oul şi condimentele.
Păstrăvul se umple cu această umplutură, se înveleşte într-o mantie de foitaj pe diagonală şi se aşază pe un grătar. Se pune la cuptorul preîncălzit la 200°C aproximativ 30 de minute, pentru procesarea termică a peştelui şi creşterea şi rumenirea mantiei din foitaj.
Se serveşte alături de o garnitură de legume şi sos de şampanie, fiind un preparat specific unor festinuri deosebite”.Reteta culeasa de Simona Lazar. Gasesti si alte retete minunate pe AntenaSatelor.ro.
Se pregăteşte umplutura: ceapa tocată mărunt se înăbuşă în ulei şi puţină apă, se adaugă miezul de nucă tocat, rozmarinul şi usturoiul pisat. Se ia de pe foc. Când este aproape rece se amestecă această compoziţie cu oul şi condimentele.
Păstrăvul se umple cu această umplutură, se înveleşte într-o mantie de foitaj pe diagonală şi se aşază pe un grătar. Se pune la cuptorul preîncălzit la 200°C aproximativ 30 de minute, pentru procesarea termică a peştelui şi creşterea şi rumenirea mantiei din foitaj.
Se serveşte alături de o garnitură de legume şi sos de şampanie, fiind un preparat specific unor festinuri deosebite”.Reteta culeasa de Simona Lazar. Gasesti si alte retete minunate pe AntenaSatelor.ro.
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com