Povesti de vilegiaturasi retete de la malul marii, iata o oferta irezistibila, caci cine n-ar vrea sa fie, pret de-o masa de peste, pe-o terasa unde bate briza marina, sa guste din nou sentimentul vacantelor tihnite, in care toate grijile dispar imediat ce ai pasit pe nisipul fierbinte. Am fi putut sa ne indreptam spre munte, sa nu mai simtim in crestetul capului arsita (care abia incepe sa-si faca simtita suprematia), dar am ales sa fim rezidenti vremelnici ai Litoralului, naimind, la un popas de pescari, o zi blanda, cu toate ale pestelui…
Si daca tot avem aceste trei ingrediente: mare, soare si nisip, sa-l adaugam si pe al patrulea, cel care ne-a adus aici aproape „tragandu-ne de nas”: un peste prajit! Sau, ma rog, un calcan fript…
Ai trebuinta de: un calcan cam de un kilogram, 200 ml lapte, 100 g unt topit, o lamaie, patrunjel verde.
Se curata calcanul inauntru, se taie coada si inotatoarele de jur-imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura pe lung, pe partea unde este pielea neagra, in apropiere de sira spinarii. Fie ca-l taiem in bucati potrivite sau il pastram intreg pentru prajit, il lasam cateva minute in lapte, apoi il punem la fript pe plita unsa cu ulei. Cand e gata, se asaza in farfurie, se toarna pe deasupra unt topit si se presara patrunjel tocat. Se serveste fierbinte, cu mamaliga sau cartofi fierti. Foarte gustos este si ficatul de calcan, care se poate pregati fie fiert, fie prajit, la fel ca si pestele.
Alte retete traditionale gasesti pe ANTENASATELOR.RO.