Simona Lazar ne aduce o noua reteta de pe plaiuri moldovene: Tocană „ca la Bot’șăni”. Ingrediente Tocană ca la Botoșani carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru sămânță de mărar
Eu nu am făcut până acum sarmale fierte în vin dar am mâncat la mama unei prietene așa minunății de sarmale. Mă tentează să fac sarmale din astea pentru masa de Crăciun… îmi ține cineva companie la sarmale fierte în vin? Mod de preparare Sarmale fierte în vin 1. Cu o zi înainte de […]
Tania s-a inscris la concursul nostru cu aceasta reteta minunata de: Ciorba de miel cu legume si verdeturi proaspete. Ingrediente Ciorba de miel cu legume si verdeturi proaspete -700g carne cu os(spate, cap, gat..etc.)-eu am ales gat -1 cartof mare sau 2 mijlocii -1/2 ardei gras rosu -1/2 ardei gras verde -1/2 ardei gras […]
Oanapl10 s-a inscris la concursul nostru cu aceasta reteta minunata de: Taci si inghite. Vrei sa castigi un Slow cooker Crock-Pot? Trimite si tu retetele tale. Detalii aici! Ingrediente Taci si inghite -pentru mamaliga: 500 ml apa 500 ml lapte dulce sare 300 g malai -Alte ingrediente: 200g carnati afumati 50g pastrama 150 […]
Dacă vrei să faci o călătorie imaginară într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei, alege să prepari pentru cei dragi următoarea rețetă. Puiul preparat ca în Toscana vă va introduce în savuroasa bucătărie din zonă, care se distinge prin simplitatea și prospețimea ingredientelor. Cu siguranță că acest fel de mâncare va deveni rapid îndrăgit […]
Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei – era olteancă get-beget, cum s-ar zice – rețeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte și, la 1902, chiar de dincolo de țară. Căci Banatul acela – pe […]
Dacă e sărbătoare – cum e azi – și dacă vrei să ai pe masă ceva de să-ți lingi degetele (vorba românului gurmand), atunci e musai să pleci la vânătoare de retete romanesti. Și unde altundeva dacă nu prin satele românești, cele atât de bine păstrătoare de tradiții… În Bucovina, smântâna – bat-o vina! – […]
Cautăm azi vechile retete romanesti in cărțile de bucate apărute cu un veac și mai bine în urmă. Nu degeaba îi va fi zicând cărţii aceleia de acum un veac şi-o clipă aşa: Regina bucătăriei. Că şi reţetele din ea, chit că-s neaoşe, româneşti – ţărăneşti sau de la mahala – te fac să te […]
Nu trebuie să pleci prea departe pentru a găsi adevăratele retete romanesti. Doar să nu te îndepărtezi de ulița satului! S-a întâmplat să ajung de câteva ori la Sâmbăta de Sus la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de mine! – mi-am zis, şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –, […]
Știu unde să vă duc să aflăm noi (vechi) retete romanesti! În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă – chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper – ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică […]
Pufos, gustos si hranitor, pilaful este unul dintre cele mai usoare mancaruri pe care le poti prepara. Fie ca il vei servi ca atare, fie pe post de garnitura, pilaful este o alegere potrivita si pentru perioadele in care te afli la dieta. Pentru a-l prepara ai de urmat cativa pasi: intr-o cratita potrivita pui […]
Supa cremă de morcovi era supa mea preferată atunci când eram copil. Din când în când îmi aduc aminte de ea și o fac și eu pentru copiii mei care pur și simplu o adoră! Ingrediente 1 kg morcovi 2-3 cartofi 50 g unt 100 g smântână un praf nucșoară sare pătrunjel 1. Morcovii […]
Usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta si iti mentine sanatatea la cote maxime. Lupta cu inflamatiile, raceala, infectiile si intareste imunitatea. Aceasta supa din 52 de catei de usturoi incorporeaza toate beneficiile pe care acesta le are asupra sanatatii. Mod de preparare Preincalzeste cuptorul. Pune primii 26 de catei […]
Reteta asta poate fi un aperitiv sau chiar un fel principal. Este incredibil de gustoasa. Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori si se inabusa in 50 ml ulei si apa. Carnea se taie bucati si se toaca impreuna cu ceapa inabusita. Patrunjelul se spala si se taie marunt. Din faina, lapte, oua si […]
Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm… simţi cum marea şi ea se pregăteşte să iasă din primăvară, înaintând vitejește spre vară. Cine ştie cu adevărat care e cursul vremii va înţelege că e timpul lufarului. Nea Vili, bătrânul pescar de la malul mării, căruia-i datorez şi reţeta de ciorbă de rapane, […]