Ultimele

Iepure cu sos de sardele

Retetele tale » Iepure cu sos de sardele
Iepure cu sos de sardele

Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de „iubitele-i eleve”, incat in anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de retete, care a trecut apoi din mana in mana, sub forma manuscrisa, pentru ca apoi, la indemnul mai multor „cocoane cinstite si intelepte”, avea sa ajunga la tipar. Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoara de pension in Bucurestiul miezului de ev XIX. Si avea sa fie autoarea primei culegeri de retete „cu masurile Tarii Rumanesti”. Cartea, din care am extras azi o reteta, avea subtitlul: „coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza, lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice”. Cu ea se face inceputul.

Dar să aflăm și rețeta promisă:

După ce ai scos iepurelui cojocul, l-ai despintecat și l-ai grijit; opărește-l cu apă fiartă și mai silește-te prin ajutorul cuțitașului să-i scoți încă o piele; apoi împănează-l cu slănină, sară-l și frige-l în frigare. Pe urmă rumenește o lingură de făină și o lingură de unt, toacă vreo șase sardele desărate și curățate de solzi și de oase, cu o ceapă, nițică frunză de pătrunjel, și o coajă de lămâie bine mărunțită, pune-le în rântaș, prăjește-le puțintel, toarnă zeamă de carne, acrește cu zeamă de lămâie și lasă-l să scază. Scoate iepurele din frigare, taie-l în bucățele, pune-l în sos, mai fierbe-l puțintel, apoi dă-l la masă.

Rețetă din volumul ”Carte de bucate” de Maria Maurer, Editura Jurnalul, 2006, volum cu o prefață de Simona Lazăr.

Incearca si aceasta reteta video

Afla mai multe retete delicioase pe ANTENASATELOR.RO

foto: Depositphotos.com

Data articol: ianuarie 17, 2023