Prieten cu Anton Pann si cu multi carturari romani de la jumatatea veacului al XIX-lea, J.C. Hintescu era de fapt sas – pe numele sau real: Hintz -, librar in Scheii Brasovului. Era insa impatimit dupa tot ceea ce venea din lumea romaneasca, fapt pentru care publica, inaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe ale romanilor, in doua volume, iar mai tarziu avea sa redacteze o carte de bucate in care adauga retetelor romanesti pe cele germane, maghiare si franceze. Din aceasta carte, tiparita la Brasov in 1874 am ales pentru voi reteta de Curcan fript.
Curata un curcan bine hranit, il sara si il lasa sa stea vreo 4 ore, ungandu-l in interior si in exterior cu sare si unt proaspat.
Apoi, avand pregatite castane coapte in spuza si curatite, ca vreo 3 litre, 1 litra orez, dat in unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu putina sare, 20 dramuri zahar pisat, 5 dramuri scortisoara pisata si cernuta.
Cu toate acestea se umple acel curcan, sa pune pe o tava unsa cu unt, ungandu-se si curcanul pe deasupra sa fie chiar gras si pui sa se friga; il dai intreg la masa, taindu-l cum sa gaseste in felii pieptul si picioarele, fara a le desparti, ca sa nu cada.
Dram – Veche unitate de masura pentru greutate si capacitate, in Tara Romaneasca (3,18 g, respectiv 3,22 cm) si in Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).
Litra – Masura de capacitate sau de greutate egala cu un sfert de litru sau de kilogram.
Reteta din „Cea mai noua carte de bucate a bucatariei romane, franceze, germane si maghiare”, de J.C. Hintescu (Brasov, 1874), cuprinsa in volumul „Retete de Pasti” de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Gasesti si alte retete delicioase pe AntenaSatelor.ro.
Credit foto: AntenaSatelor.ro