Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman)

22 august 2016,

O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor ’90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura „blurat”. Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile ardeau. Grăbeam să ajungem undeva, la o terasă umbrită, la întâlnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman.

Din ziua aceea fierbinte – era, cred, în Postul Sfintei Mării („Tare mă bucură că am intrat viu în lume la 19 august, după 15, să mă fericesc de toate bucatele de la masă, nu numai de cele fără saţiu ale Postului”, mărturisea el în alt an, la o aniversare) – mi-au rămas însă câteva vorbe: „E post în România? Atunci să bem o bere! E semn de vară şi ca mâine o să vină micii să ne salveze!”. Spunea asta întinzând pofticios în platouaşul cu salată de vinete de pe masă, atacând cu furculiţa feliile de roşii şi ridicând surâzător ţapul de bere mitic(izat).

Aveam să descopăr, mai târziu, în cartea lui de bucate, această rețetă de Borș de bostănei, culeasă de el de undeva de pe lângă Panciu, rețetă din care, dacă scoți dresala de smântână și ou, treci din ziua „de dulce” în cea „de post”.

„Zeama asta e ca o drăgosteală de vară, la țară, cu o mândră mititică și frumușică, mai prin grâu, mai pe râu, noaptea târziu tare, dimineața până-n soare, totul e să nu dureze, ca să nu lezeze și să cauzeze”, zicea Radu.

Pentru rețetă, ai trebuință de 5-6 bostănei, 1 ceapă, un pahar de smântână, un ou, o legătură de mărar, 3-4 roșii, sare și 1 l de borș.

Află mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

Cuvinte cheie: ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita