Danydany81 a trimis o reteta minunata la Concursul nostru: Tort Peste. Adu si tu primavara in bucate cu retetele tale minunate pregatite pentru cei dragi si poti castiga o oala presiune DeKassa 10 Litri cu capac suplimentar din sticla, o tigaie wok cu capac si interior ceramica Bergner (seria Vioflam), sau o oala de gatit la aburi cu doua site Peterhof (fund capsulat in 3 straturi), oferite de Megaplus.ro.
Ingrediente pentru blat
9 ouă, 360 g faăină, 1 praf de copt, 9 linguri ulei, 350 g zahăr, esenţă de vanilie, colorant natural verde
Ingrediente pentru crema: 500 ml frişcă, 4 tablete ciocolată neagră amaruie , 400 g compot de vişine, cireşe întregi fără sâmburi, 2 plicuri întaritor frişcă.
Ingrediente pentru pasta de zahăr şi decoraţiuni: 300 g zahar pudră, 1 plic gelatină granulată, 2 linguri miere energizantă, 1 lingură margarină la cub, 6 linguri apă, coloranţi gel/pudră galben şi lichid auriu.
Pentru învelit tortul: 1 pachet de unt, 300 g zahăr pudră.
Mod de preparare
Blat: Se separă ouăle, se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, adăugăm zahărul în ploaie, mixăm bine apoi încorporăm în albuşuri, gălbenuşurile frecate cu cele 9 linguri de ulei şi esenţa. Amestecăm bine apoi puţin câte puţin adăugăm făina tot în ploaie, amestecată în prealabil cu praful de copt. Dăm la cuptor, într-o tavă dreptunghiulară de mărime mare, la foc mediu pentru 20-25 minute (este gata când trece testul scobitorii). Scoatem din cuptor şi lăsăm la răcit. Dăm blatului forma de peşte prin decuparea cu un cuţit ascuţit, din colţurile rămase formăm aripioarele şi coada peştelui. Tăiem forma decupată în 3 blaturi de aceeaşi mărime, la fel procedăm şi cu „aripioarele”.
Crema:
Se pun 400 ml frişcă într-o cratiţă la bain marie, se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi mici, se amestecă uşor până când ciocolata se topeşte (atenţie nu se fierbe). Se lasă la răcit, apoi se bagă pentru 2-3 ore la frigider. Se scoate şi se mixează circa 5 minute, separat mai batem puţină frişcă cam 100 ml cu întăritoarele de frişcă, apoi o amestecăm în crema de ciocolată (mixer). Scurgem bine vişinele sau cireşele din compot şi le adăugăm şi pe ele în cremă amestecând uşor cu o lingură, se dă la rece până la folosire.
Pasta de zahăr: Se pune într-un lighenaş circa 1/4 din zahărul pudră cernut, în mijlocul lui formăm o mică gropiţă. La bain marie punem 6 linguri de apă în care hidratăm gelatina granulată, adăugăm cele 2 linguri de miere energizantă şi lingura de margarină la cub. Lăsăm puţin să se omogenizeze dar fără a aduce lichidul la fierbere. Îl luăm de pe foc, îl lăsăm un pic la răcit apoi îl adăugăm peste zahărul pudră amestecând uşor cu o lingură. Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu lingura îl transferăm pe masa de lucru acoperită cu zahar pudră şi îl frământăm ca pe un aluat obişnuit. Frământăm adăugând zahăr pudră până ce pasta nu se mai lipeşte de masa de lucru. Iese exact ca o minge mică elastică uşor de modelat şi întins, de culoare albă uşor spre crem (depinde cât de bun este zahărul pudră, recomand zahăr pudră C. din magazin nu râşnit acasă). Recomand ca încă de când transferaţi pasta pe masa de lucru să începeţi şi colorarea pentru a nu risca ca pasta să se întărească spre final şi să nu mai poată fi întinsă.
Însiropăm cu grijă blatul de jos cu zeama de la compot, adăugăm un strat de cremă, procedăm la fel şi cu cel de al doilea blat, iar pe al treilea doar îl însiropăm. Ungem la fel cu cremă şi micile bucăţi de blat folosite la formarea aripioarelor şi a cozii. După terminarea acestui proces, ungem întreg tortul cu crema de unt (300 g zahăr mixate cu un pachet de unt la temperatura camerei). Dăm la frigider pentru câteva ore.
Întindem o foaie din pasta de zahăr cu diametrul potrivit pentru dimensiunea tortului nostru. Acoperim întregul tort, formăm cu ustensile potrivite sau cu un păhărel mic, solzişorii (eu am folosit puţină pastă rulată ca să delimitez zona capului de restul corpului, am făcut acelaşi lucru şi în zona gurii). Cu cuţitul trasăm uşor şi dunguliţele de pe coadă şi aripi pe care le colorăm cu pensula cu colorant auriu lichid. Colorăm şi marginea solzişorilor tot cu auriu la fel şi întreaga zonă a capului (dacă aveţi aerograf iese mult mai bine). Formaţi din puţină pastă şi ochiul şi retuşaţi cum doriţi mariginile cu vârful unui cuţit sau o ustensilă specială.