Ultimele

Tort Mireasma de toamna

Retetele tale » Tort Mireasma de toamna

Iata un tort deosebit numai bun pentru zilele de toamna cu recolta bogata de fructe: Tort Mireasma de toamna.

 

 

Ingrediente
Blat: 300 g biscuiti fragezi, 200 g unt sau margarina, 4-5 linguri miere de albine
Strat de fructe: cubulete de pere si mere, sferturi de pere, fierte in sirop, 10 g gelatina alimentara, feliute de prune
sirop: 400 g zahar + 100 ml vin albsec + baton de scortisoara
blat bezea: 5 albusuri, un praf de sare, 10 linguri de zahar, 3 linguri de amidon, boabe de struguri negri, feliute de prune

 

 

Mod de preparare
1. La aceasta prajitura incepem in primul rand cu pregatirea fructelor. Se curata 3-4 pere de coaja apoi se taie in sferturi, se indeparteaza semintele apoi le fierbem 10 minute, la foc moderat in siropul legat preparat din 400 g zahar amestecat cu vinul alb si batonul de scortisoara. Feliile de para se scurg bine de sirop si se dau la racit.
Se curata 2-3 pere si 2-3 mere de coaja apoi se taie in cubulete fine si se dau in cateva clocote in siropul ramas de la fiertul feliilor de pere. Dupa ce le-am fiert cca. 10 minute, dam craticioara deoparte si lasam sa se raceasca bine.
Se broboneste ciorchinele de strugure, apoi cu o agrafa (sau ac mare de siguranta) se indeparteaza samburii. 2-3 prune se feliaza subtiri, dupa ce au fost spalate si indepartati samburii. Boabele de struguri si feliile de prune se dau si ele in cateva clocote in putin sirop oprit de la cubuletele de pere si mere (cam 5 linguri de sirop). Dupa ce au fiert in sirop, le scurgem bine si le dam la racit.
2.Pregatim blatul de bezea in forma de tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm. Batem albusul de ou cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat, pana obtinem o bezea tare care se tine de tel. Se adauga si amidonul, turnat treptat.

Se tapeteaza forma de tort cu hartie de copt apoi cu un pos, turnam bezeaua in gramajoare apropiate, una langa alta, in varful gramajoarelor punem boabe de struguri fierte in sirop si intre gramajoare decoram cu feliute de prune. Se da blatul la copt, cam 25-30 minute la foc mic, pana ce se rumeneste usor. Se desprinde forma apoi se indeporteaza hartia de copt cu grija si se lasa blatul sa se raceasca in voie.
3. Maruntim biscuitii la robot sau la masina de tocat, apoi ii framantam cu untul moale si mierea de albine. Se intinde amestecul omogen intr-o foaie uniforma de blat, in forma de tort unde urmeaza sa fie montat tortul. Se da la rece cateva minute sa se intareasca.
4. Se hidreateaza gelatina cu 100 ml apa rece si apoi se topeste la bain marie, se adauga gelatina in craticioara cu cubuletele de fructe si sirop, se amesteca bine. Se toarna acest amestec de fructe peste blatul de biscuiti, se asaza si feliute de prune apoi se lasa la rece cca 30 minute. Deasupra se monteaza blatul de bezea, in jurul caruia eu am pus sferturi de mar fiert, in siropul ramas de la prune si struguri. Se lasa cateva ore sa se inchege apoi se feliaza.
Pofta buna!

Data articol: octombrie 5, 2014