Danydany81 a trimis o reteta deosebita de Tort inima cu pasari
Ingrediente blat Tort inima cu pasari
(tava mare)
8 oua(reci de la frigider,prefer ouale cu coaja alba, au galbenusul mai portocaliu)
8 linguri ulei floarea soarelui
400 gr faina
350 -400 gr zahar (depinde cat de dulce va place)
1 praf copt
3 linguri cacao
1 esenta vanilie
1 praf sare
Mod de preparare Tort inima cu pasari
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se transforma intr o spuma tare. Adaugam zaharul in ploaie si mixam la viteza mare pana cand spuma de oua si zahar devine pufoasa si lucioasa. Galbenusurile le amestecam putin cu cele 8 linguri de ulei si esenta de vanilie, apoi le adaugam in spuma de albusuri de mai sus. Peste faina adaugam praful de copt si cacaoa ,amestecam un pic apoi o adaugam in compozitie putin cate putin.
Tapetam fundul unei tavi in forma de inima cu hartie de copt (eu am doar marginea in forma de inima fara fund, pe care o asez pe o tava de aragaz si usor dintr o bucata de hartie de copt decupez forma si ii rasucesc un pic capetele in interior), rasturnam compozitia.
Introducem tava la cuptor (incins in prealabil cu 10-15 minute inainte) la 175 grade pentru 20-25 minute (pana trece testul scobitorii).
Scoatem, lasam la racit apoi taiem blatul in 2 sau in 3 incepand (in mod circular) cu marginile.
SECRET: Daca doriti un blat pufos si galben fara cacao, frecati galbenusurile cu putina sare si dati le la frigider peste noapte. Blatul va avea o culoare galbena spre portocaliu, naturala.
Crema ganache ciocolata alba
6 ciocolate albe(600 grame)
400/450 ml frisca lichida (folosesc doar H)
150 -200 ml frisca(pentru batut)
1 intaritor frisca
1 esenta rom
150-200 gr stafide aurii
Cela 400/450 ml frisca se pun la bain-maire .cand s a incalzit foarte putin adaugam ciocolata rupta in bucati mici,lasam 4-5 secunde apoi amestecam energic(fara a aduce lichidul la fierbere,altfel frisca isi pierde din proprietati). Oprim focul, lasam la racit, apoi bagam la frigider pentru minim 3 ore.
Se scoate si se bate cu mixerul intai la viteza mica apoi la viteza mare vre o 10=15 min pana ce crema devine vascoasa.
Separat batem si cealalta cantitate de frisca cu mixerul, iar sper sfarsit adaugam pliculetul de intaritor.
Stafidele le inmuiem intr o esenta de rom pentru 1 ora.
Amestecam crema de ciocolata cu frisca batuta separat, adaugam stafidele inmuiate in rom, apoi dam la frigider pana in momentul folosirii.
Sirop caramel
150 gr zahar
60 70 ml apa clocotita
Se pune apa la fiert, intr-un vas cu fundul plat, adaugam zaharul si il punem la caramelizat la foc mic. Cand acesta se caramelizeaza in totalitate (atentie sa aiba o culoare usor maronie, nu maro inchis) adaugam, apa clocotita, amestecam apoi lasam la fiert pentru 3\4 minute la foc mic.
Crema Unt (pentru acoperit tortul, functioneaza ca un adeziv pentru pasta de zahar):
1 pachet unt (temperatura camerei)
200 gr zahar pudra
Se mixeaza impreuna pana cand isi dubleaza volumul (recomand unt cu 80% grasime)
Pasta de zahar:
1,3 kg zahar pudra C (cernut de 2 ori)
1 plic gelatina praf
6 linguri de apa
1 lingura margarina la cub
2 linguri miere energizanta A sau P
Pasta de zahăr:
Se pune într-un lighenaş circa 1/4 din zahărul pudră cernut, în mijlocul lui formăm o mică gropiţă. La bain marie punem 6 linguri de apă în care hidratăm gelatina granulată, adăugăm cele 2 linguri de miere energizantă şi lingura de margarină la cub. Lăsăm puţin să se omogenizeze dar fără a aduce lichidul la fierbere. Îl luăm de pe foc, îl lăsăm un pic la răcit apoi îl adăugăm peste zahărul pudră amestecând uşor cu o lingură. Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu lingura îl transferăm pe masa de lucru acoperită cu zahar pudră şi îl frământăm ca pe un aluat obişnuit. Frământăm adăugând zahăr pudră până ce pasta nu se mai lipeşte de masa de lucru. Iese exact ca o minge mică elastică uşor de modelat şi întins, de culoare albă uşor spre crem (depinde cât de bun este zahărul pudră, recomand zahăr pudră din magazin nu râşnit acasă). Recomand ca încă de când transferaţi pasta pe masa de lucru să începeţi şi colorarea pentru a nu risca ca pasta să se întărească spre final şi să nu mai poată fi întinsă. Folosesc coloranti W sau pudra cumparati din strainatate, dar exista si site-uri care le vand in Romania
Eu am facut o doza dubla de pasta de zahar pentru ca am avut nevoie de inca jumatate de pasta, pentru efectuarea puisorilor galbeni de pe tort. Si de o pasta intreaga rosie pentru invelit tortul, pe care am colorat o inca din prima faza.
Royal Icing (pentru scris)
1 albus de ou
250 gr zahar pudra
2 linguri zeama de lamaie
(poate fi colorata dupa dorinta dvs cu aceeasi coloranti alimentari folositi la pasta de zahar)
Se bate albusul spuma 20-30 secunde, se adauga zaharul pudra treptat, pana cand obtineti consistenta unei smantani mai groase, apoi se adauga cele 2 linguri de zeama de lamaie si restul de zahar daca v-a mai ramas 🙂 Se mixeaza cam 8 minute dupa ce adaugam si zeama de lamaie. Se introduce intr un pos. Si puteti scrie cu el sau desena pe tort orice doriti dvs:)
Se pune primul blat (eu l am facut din 2 blaturi nu din 3) se insiropeaza cu 5-6 linguri sirop caramel (nu foarte mult), se adauga jumatate din crema ganache (sau in cazul meu toata) apoi adaugam al 2 lea blat insiropam, crema si intr un final al 3 lea blat pe care il insiropam doar cu 4 linguri de sirop maxim sau il putem lasa neinsiropat, pentru mai multa siguranta.
Acoperim intreaga suprafata, precum si marginile cu crema de unt, niveland cu o paleta speciala si dam la frigider pentru minim o ora.
Pasta de zahar o intindem pe masa de lucru, presarata cu zahar pudra, cu ajutorul unui sucitor, pana cand aceasta ajunge la diametrul potrivit tortului nostru. Scoatem tortul si ruland usor pasta pe sucitor, o transferam pe suprafata tortului. Apoi cu un planator sau cu mana nivelam usor pasta de zahar pe margine fara a face cute (ridicam usor de marginea pastei in mod circular, pana cand aceasta se asaza corespunzator). Din pasta ramasa faceti bastonas cu lungimea potrivita (sa ajunga de jur imprejurul tortului) pe care cu ajutorul unei ustensile special sau a unei furculite mici, presati din loc in loc dupa ce il asezati pe marginea de jos a tortului.
E u am facut 2 puisori pe care i-am asezat de o parte si de alta a tortului( gasiti tutoriale pe internet) apoi cu ajutorulul Royal Icingu-lui am desenat o inima cu aripi si am scris urmatoarul mesaj ”DOAR TU DAI ARIPI INIMII MELE”.
Tortul se tine la frigider pana la momentul servirii.
Acest tort l-am facut cand sotul meu a implinit frumoasa varsta de 39 de ani:)
Incearca si aceasta reteta video