Ultimele

Tort cu smochine

Retetele tale » Tort cu smochine
Tort cu smochine

Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Tort cu smochine.

Ingrediente Tort cu smochine

Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao, 3 linguri de ulei, esenta, un praf de sare
Crema:  400 ml smantana grasa, 200 g zahar pudra, un pliculet gelatina(10 g), bucatele de smochine caramelizate
Pentru caramelizare: 6-7 smochine nu foarte coapte, o portocala, 2-3 linguri de vin alb sec, 400 g zahar
Decorare: 250 g ciocolata alba de menaj, sirop ramas de la fiertul smochinelor, o smochina intreaga + bucatele mici

Mod de preparare Tort cu smochine

1.Se mixeaza albusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul turnat in ploaie, pana se intareste. Se incorporeaza galbenusurile zdrobite si frecate putin cu uleiul, esenta si faina cernuta si amestecata cu cacaoa. Se unge o tava cu ulei si se tapeaza cu hartie de copt, apoi se toarna aluatul si se da la copt cca.20 de minute, la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se desprinde de pe hartie, se lasa sa se raceasca apoi se decupeaza doua discuri, cu diametrul egal cu al formei in care montam tortul (in cazul meu,24 cm.).

2. Se unge marginea laterala a unei forme de tort cu un pic de ulei apoi se tapeteaza cu hartie de copt. Se topeste ciocolata rasa cu o lingura de lapte, apoi cu un pos trasam pe hartia de copt de pe marginea formei, linii sau diferite modele, dupa preferinta, de jur imprejurul marginii, apoi bagam forma cateva minute in congelator, sa se intareasca ciocolata.
3.Smochinele spalate bine se taie in sferturi sau bucati mai mici, pastrandu-se una intreaga, crestata putin la capat, pentru decor. Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de vin alb sec, cand capata culoarea aurie si zaharul s-a topit, adaugam sucul de la o portocala + o lingurita de coaja rasa. Se adauga smochinele si lasam sa fiarba 10 minute, dupa care scoatem smochinele intr-o strecuratoare sa se scurga de sirop si sa se raceasca, apoi siropul fierbinte se strecoara de samburii mici lasati de smochine in timpul fierberii.
4. Se mixeaza la viteza maxima smantana rece, incorporand cate putin zahar pudra, pana ce se leaga ca o crema, apoi incorporam gelatina hidratata si topita la bain marin (nu fiarta), turnata calda, in fir subtire.
5. Se scoate forma din congelator, se asaza unul din discurile decupate, cu grija sa nu stricam marginea de ciocolata, se toarna crema de smantana apoi se presara deasupra jumatae din bucatelele de smochine caramelizate, se vine cu ce de-al 2 lea disc de blat deasupra, presandu-se usor cu mana, se toarna siropul gros de la fiertul smochinelor, usor racit, se presara bucatele de smochine si smochina intreaga, asezata in mijloc. Se decoreaza cu ciocolata alba. Se lasa sa se intareasca cel putin 2 ore la frigider, apoi se poate taia felii.

Cuvinte cheie:
Data articol: decembrie 11, 2023