Ultimele

GURMANDINO.RO: Tort cu fistic, jeleu de capsune si crema bavareza

Retetele tale » GURMANDINO.RO: Tort cu fistic, jeleu de capsune si crema bavareza
Tort-fistic-jeleu-capsune13

Daca tot a trecut, din nou, o groaza de timp de cand nu v-am mai tentat cu ceva bun, m-am gandit ca ar fi cazul sa recuperez cum se cuvine, cu un tort ceva mai special, care imbina in straturi perfecte un blat pufos cu gust de fistic, jeleu parfumat de capsune si crema bavareza de vanilie. Este, asadar, un tort ceva mai complicat de pregatit, ce necesita parcurgerea mai multor etape, pe durata a doua zile. Rezultatul este insa pe masura, caci obtinem un tort deloc banal, potrivit pentru ocazii speciale. Eu l-am pregatit pentru a marca, in familie, 5 ani de la infiintarea acestui blog :)!

Sa luam pe rand straturile noastre. Blatul este tip Joconde, adica un genoise cu migdale macinate pudra si mai multe albusuri, drept pentru care are o textura supla si elastica, pretandu-se de altfel si pentru a imbraca de jur imprejur torturile. Pentru ca fisticul si capsunele merg foarte bine, blatul meu contine jumatate migdale, jumatate fistic. Daca aveti ceea ce se numeste “faina de migdale/fistic” foarte bine, daca nu macinati voi nucile pana obtineti o pudra fina (vezi mai jos cum). Apoi, jeleul de capsune trebuie pregatit in avans si congelat, pentru a-l putea aseza peste straturile de crema. Sugestie: puteti inlocui foarte bine capsunele cu zmeura (evident, va trebui sa treceti piureul prin sita pentru a indeparta samburii aceia mici)! Cat despre crema bavareza, plecam de la o crema englezeasca (custard, fara faina) si adaugam gelatina si frisca. Pentru un plus de aroma orientala, eu am adugat cateva linguri de apa de flori de portocal, dar puteti sari peste acest pas.

In fine, la decorarea tortului eu va propun doua variante: il imbracati ori in ciocolata alba, ca mine, ori intr-o pelicula de jeleu transparent, in care puneti suc de lamaie (luati un plic de tort gelee si-l faceti conform instructiunilor de pe ambalaj, punand 2 linguri de apa, 60 ml suc de lamaie si 25 g zahar). Deasupra, asezati niste capsune frumoase (sau, dupa caz, zmeura) si cateva frunzulite de menta proaspata. Ma rog, sunt convinsa ca puteti gasi si alte variante, mai bune decat ale mele :).

Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 2,1 kg (vreo 12 portii). Am folosit o forma de tort de 26 cm diametru.

Ingrediente:
Pentru blatul Joconde:
– migdale (macinate sau nu) 50 g
– fistic (macinat sau nu) 55 g
– zahar pudra 75 g
– faina 25 g
– oua 2 buc.
– albusuri 90 g
– zahar tos 40 g
– unt (80% grasime) 20 g

Pentru jeleul de capsune:
– capsune curatate 600 g
– zahar tos 100 g
– gelatina 10 g

Pentru crema bavareza:
– galbenusuri 90 g
– zahar tos 100 g
– lapte 320 ml
– vanilie 1 pastaie / extract 2-3 lingurite
– apa de trandafiri 2 linguri (daca nu o puneti, suplimentati cu 30 ml laptele)
– smantana neindulcita pentru frisca 400 ml !!! tinuta minimum 6 ore in frigider
– gelatina 10 g

Pentru decor:
– ciocolata alba 150 g / glazura transparenta
– capsune
– menta proaspata

Citeste mai mult pe GURMANDINO.RO.

Data articol: decembrie 6, 2015