Oanap85 a trimis o alta reteta delicioasa: Tort cu crema de lamaie
Ingrediente Tort cu crema de lamaie
pentru blat:
-8 oua
-240 gr zahar
-240 gr faina
-un praf de sare
crema umplutura :
-4 galbenusuri
-140 g zahar
-250 g unt
-o lamaie mare
-o portocala
-1 plic zahar vanilat
frisca pentru decor:
-500 gr smantana pentru gatit
-100 g zahar pudra
-2 pliculete zahar vanilat
-jeleuri si bomboane pentru decor
Mod de preparare Tort cu crema de lamaie
Mai intai pregatim tavile, unse cu unt sau punem foaie de copt, pregatim crema astfel:
intr-un lighenas punem galbenusurile, zaharul si 8 linguri de zeama de lamaie si portocala (punem 4 si 4 linguri ca sa nu fie prea acru, coaja rasa de lamaie si portocala rasa pe razatoarea cu gauri mici ) se freaca putin pana se amesteca ingredientele. Punem lighenasul deasupra unei oale sau vas cu apa clocotita astfel incat lighenasul sa intre in oala/vas si sa se sprijine cu marginile de gura acestuia, nivelul apei din vas trebuie sa fie de 2-3 cm sub lighenas, batem repede compozitia cu o lingura de lemn (nu folositi lingura sau mixer care oxideaza) continuu insistand pe fundul lighenasului, dupa 1o minute compozitia va deveni ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat si apoi se pune crema pe un vas cu apa rece si sea mesteca pana cand compozitia ajunge la temperatura degetului. Dupa acea in crema se adauga untul moale si se bate cu telul numai in unt pana acesta se desface si apoi se amesteca circular pana cand crema de oua se amesteca cu untul, cu cat se bate mai mult cu atat va deveni mai spumoasa, apoi se pune la frigider numaidecat.
Pregatim frisca astfel: batem smantana pana devine groasa si apoi punem zaharul vanilat si pudra si mai amestecam 2-3 minute si o dam la rece.
Apoi facem blatul:
Batem ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia devine alba cleioasa, nu mai putin de 20 de minute, cernem faina apoi adaugam treptat faina in ploaie putin cate putin, direct din sita, amestecam pana intra in compozitie si adaugam alta faina… si tot asa pana se termina, cand amestecam nu trebuie cu forta, miscari circulare de sus in jos. Turnam compozitia din loc in loc si nivelam cu o lopatica apoi dam la cuptor, cuptorul trebuie sa fie incalzit cand bagam compozitia.
Cat timp blatul se coace nu este voie sa deschidem cuptorul si nici dupa ce am inchis, blatul se lasa sa se raceasca in cuptor, sau il scoatem cand este caldut altfel este posibil sa se lase. Coacerea dureaza cca 30 de minute.
Dupa ce blatul s-a racit taiem 3 foi egale si ungem prima si a doua foaie cu crema de lamaie si portocala si ultima o decoram cu frisca, taiati o punguta la un capat si punem frisca in ea si decoram de jos in sus roata imprejur apoi deasupra, optional punem bomboane sau jeleuri .
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com