Ce-ar fi Sarbatorile fara cozonac? Iata o reteta de cozonac traditional.
INGREDIENTE Cozonac traditional
700 g faina
200 ml lapte
300 g zahar
100 ml ulei
7 oua
50 g unt(pentru uns tava)
1 cub drojdie proaspata
esenta vanilie, rom
100 g nuca
1 plic cacao
coaja rasa de lamaie
MOD DE PREPARARE Cozonac traditional
Pregatim drojdia, se dizolva in putin lapte caldut, se lasa sa creasca. Faina se pune intr-un vas mare, se face o gaura micuta in faina, se pune in aceasta drojdia dizolvata se amesteca si se la caldura sa creasca.
Umplutura: Ouale se separa albusul de galbenus si albusurile se bat spuma cu mixerul, galbenusul se amesteca cu zaharul apoi si cu albusurile spuma si se amesteca toate cu esenta si cacao, pana devin ca o pasta.
Se imparte aluatul dospit in mai multe part i(depinde cate tavi pentru copt avem). Se presara putina faina pe masa unde se lucreaza cozonacii si se intind pe rand cate o parte din aluat, cu sucitorul, pana se face ca o foaie apoi se pune umplutura cate putin si se intinde bine, se presara nuca. Se ruleaza apoi si se pun in tava pentru copt. Se procedeaza la fel cu toate celelalte tavi dupa care se lasa in tavi sa stea putin la caldura (sa se odihneasca).
Se pun in cuptorul incalzit inprealabil si se lasa la copt. Dupa ce s-au rumenit se scot din tavi si se lasa la racit.
POFTA BUNA !
Incearca si aceasta reteta video