Ce-ar fi Craciunul fara cozonac?! Iata o reteta apetisanta de cozonac floare, de la o prietena a site-ului nostru, Violeta Postolache. Mai multe retete minunate gasiti pe blogul sau Caietulcuretete.com
Ingrediente Cozonac floare
( pentru 2 cozonaci mari )
1 kg faina
250 gr zahar
50 gr drojdie
500 l lapte 3,5% grasime
200 gr unt
5 galbenusuri
2 plicuri vanilie bourbon
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
o lingurita rase sare
ulei pentru uns masa de lucru
Pentru umplutura:
5 albusuri
200 gr miez nuca
200 gr stafide
1 lingurita zeama lamaie
1 esenta rom
50 gr cacao
100 gr zahar vanilat
Pentru uns :
1 galbenus
50 ml lapte
50 ml apa
3 linguri zahar
Mod de preparare Cozonac floare
Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.
Pregatim maiaua astfel: Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. Adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.
O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.
Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.
Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .
Topim untul si incepem sa framantam aluatul.
Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.
Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat
Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.
Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.
Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.
Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.
Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.
Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori
Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos.
Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.
Incearca si aceasta reteta video
foto: Caietulcuretete.com