Iata o reteta speciala de cozonac cu nuca si caramel, numai buna pentru mesele de sarbatori.
Ingrediente Cozonac cu nuca si caramel
Aluat: 750 gr faina, 1 cana de lapte, 5 linguri de zahar, drojdie cat o nuca, 3 oua, 1 margarina Rama, 1 galbenus de ou pentru uns
Umplutura: 500 gr nuca, zahar cat de dulce doriti sa fie
Caramel: 200 g zahar, 70 g unt, 200 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Cozonac cu nuca si caramel
Amestecam faina cu zaharul, adaugam laptele caldut in care am dizolvat drojdia si ouale usor batute amestecate cu margarina topita. Framantam bine si il lasam la dospit. Cand e gata de dospit preparam caramelul punand zaharul intr-o craticioara la foc mediu. Cand incepe sa se inchida la culoare incepem sa il amestecam pentru a nu se arde. Cand tot zaharul este topit adaugam untul si smantana pentru frisca si mai fierbem pana incepe sa se ingroase.
Luam aluatul si il impartim in 8 parti egale si intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul. Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 4 sucituri. Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii si sunt patrunsi.
Pofta buna!
Incearca si aceasta delicioasa reteta video
foto: Depositphotos.com