Pentru că sărbătorile se apropie, veţi găsi in fiecare zi reţete de Paşti pentru a avea inspiraţie.
Iată reţetă delicioasă pentru tradiţionalul cozonac. Varianta noastră este cu mac şi cu stafide. Poftă bună!
Ingrediente:
Pentru aluat ai nevoie de: 2 kg faină, 600 g zahăr, 1 l lapte, 10 ouă, 200 ml ulei, 200 g unt, 100 g drojdie de bere, 3 lămâi, 200 g stafide, 1 fiolă esenţă de rom, 1 linguriţă sare.
Pentru umplutură ai nevoie de: 400 g mac, 200 g zahăr, 40 ml lapte, 2 linguri griş, 1 fiolă esenţă de rom
Mod de preparare
Pentru aluat: Cerni faină în lighean, pui la mijloc drojdie cu puţin lapte cald, amesteci bine şi lasi la crescut. În restul de lapte adaugi 500 g zahăr şi coajă de lămâie rasă. Spargi 8 ouă, separi albuşurile şi le baţi cu 100 g zahăr, iar gălbenuşurile le baţi cu 1 linguriţă de sare. Speli stafidele şi le stropeşti cu 1 fiolă esenţă de rom. în maiaua crescută adaugi treptat laptele cald, gălbenuşurile, stafidele şi jumătate din albuşurile bătute spumă. Frământi bine cu uleiul şi untul calde şi laşi aluatul la crescut.
Pentru umplutură: Dai macul prin maşina de cafea şi îl fierbi cu laptele, grişul şi zahărul. Îl laşi la răcit, apoi adaugi albuşul rămas şi fiola de rom. Rupi bucăţi din aluatul crescut, le întinzi pe planşetă în foi şi le umpli cu compoziţia de mac. Rulezi foile, le pui în tavi şi ungi cozonacii cu ou bătut.